Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Te skrbijo posledice nezadostnega vnosa energije?

Preveri ali je padec zmogljivosti in dosežen plato posledica prenizkega energijskega vnosa.

NOV KVIZ: Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Kaj povzroča tvoj PCOS? Kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

PCOS in vaginalno zdravje – Vpliv spremenjene mikrobiote
Hormoni
PCOS in vaginalno zdravje - vpliv spremenjene mikrobiote
PCOS in vaginalno zdravje – Vpliv spremenjene mikrobiote
Hormoni
PCOS in vaginalno zdravje - vpliv spremenjene mikrobiote

Najnovejše raziskave kažejo, da imajo ženske s PCOS spremenjeno vaginalno mikrobioto, kar lahko vodi do pogostejših vaginalnih vnetij in okužb. Vendar ne obupaj! Obstajajo koraki, s katerimi lahko izboljšaš svojo vaginalno mikrobioto in zmanjšaš tveganje za te težave. V tem članku ti bomo podali nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali ohraniti zdravo vaginalno mikrobioto in izboljšali tvoje splošno počutje.

vaginalna mikrobiota
Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je kompleksna endokrina motnja, ki naj bi po novih podatkih prizadela kar 20% žensk v rodni dobi.[1] Spremljajo ga lahko številne klinične manifestacije, vključno z menstrualnimi motnjami, hiperandrogenemijo in več nedozorelih foliklov na jajčnikih (policistični jajčniki); te manifestacije se lahko med posameznicami razlikujejo. Več o tem smo že pisali tukaj.

Poleg tega imajo ženske s PCOS višjo incidenco inzulinske rezistence, metabolnega sindroma, parodontitisa in vaginitisa v primerjavi z ženskami, ki tega sindroma nimajo.[2]

Zakaj natančno pride do PCOS še ni popolnoma znano. V zadnjem času so številne študije odkrile specifične spremembe v črevesni flori pri ženskah s PCOS, zato ni presenetljivo, da lahko izboljšanje črevesne flore znatno zmanjša simptome PCOS [3] [4] .

Namreč, človeško telo je prekrito z mikroorganizmi, ki so se razvijali skupaj z nami in postali neločljiv del našega telesa. Mikrobiotne skupnosti najdemo v črevesju, na koži, ustih, dihalih in tudi nožnici. Mikrobioto opredeljujemo že kot dodaten organ, saj s svojim delovanjem vpliva na fiziološko ravnovesje, ima metabolno vlogo in uravnava imunske odzive, zato motnje in spremembe v sestavi bakterijskih združb prispevajo k številnim boleznim. 

Študije na področju črevesne mikrobiote že kažejo, da porušena in manj raznolika črevesna mikrobiota vodi v številne zdravstvene zaplete: razvoj sladkorne bolezni tipa 2, avtoimunih bolezni, tesnobe in depresije, težave s kožo ter tudi sindroma policističnih jajčnikov. Ampak, ali velja podobno tudi za vaginalno mikrobioto? Kaj pa PCOS?


Kaj vpliva na vaginalno mikrobioto pri PCOS in zakaj se ta poruši?

Z vaginalno mikrobioto ni nič drugače. Pri ženskem zdravju ima ta ključno vlogo. Ugotovljeno je bilo, da v večini vaginalne mikrobiote prevladujejo bakterijske vrste Lactobacillus [5], ki preprečujejo naselitev škodljivih bakterij s proizvodnjo vodikovega peroksida[6] v mikrookolju.

Bakterije neprestano tekmujejo za prostor in vir hranil. V vaginalni mikrobioti v večini prevladujejo Laktobacili, ki s tvorbo vodikovega peroksida in mlečne kisline ustvarjajo kislo okolje, ki ni primerno za preživetje patogenih mikroorganizmov. Ker je vaginalna mikrobiota v neprestani komunikaciji z imunskim sistemom, uravnotežena vaginalna mikrobiota omogoča učinkovit imunski odziv vaginalne sluznice proti patogenom.

Spolni hormoni, še posebno estrogen, močno vplivajo na sestavo vaginalne mikroflore. V vaginalnih epitelijskih celicah estrogen spodbudi shranjevanje glikogena, ki je osnovno gorivo koristnih bakterij Lactobacillus

Zanimivost je morda ta, da ima vsaka ženska edinstveno vaginalno mikrobioto, ki igra pomembno vlogo pri reproduktivnemu zdravju. Spremembe v sestavi vaginalne mikrobiote povečajo tveganje za bolezni, povezane z ženskim zdravjem (tudi neplodnost).

Poročali so tudi, da obstajajo velike razlike v vaginalnem mikrobiomu med ženskami pred puberteto in ženskami po menopavzi.[7]

Pregled različnih vrst bakterij, ki tvorijo vaginalno mikrobioto, in kako vplivajo na vaginalno okolje

vaginalna mikrobiota pri PCOS


Na mikrobioto nožnice vplivajo številni dejavniki, med katerimi so najpomembnejši:

  • starost (mikrobiota pri mladostnicah se razlikuje od mikrobiote žensk v menopavzi)
  • raven spolnih hormonov in urejen menstrualni cikel,
  • hormonska kontracepcija, 
  • uporaba antibiotikov,
  • kroničen fizičen ali emocionalen stres,
  • življenjske navade (prehrana, fizična aktivnost, kajenje …).


Med temi dejavniki sta nereden menstrualni cikel in porušena raven hormonov priznana kot dva glavna razloga, ki vodita do sprememb vaginalnega mikrobioma pri ženskah s PCOS.


Pri ženskah s PCOS je vaginalna mikrobiota spremenjena 

Normalen menstrualni cikel z rednimi nihanji estrogena in progesterona bi naj spodbudil fiziološke spremembe v epidermalnih celicah v reproduktivnem traktu ter ohranil uravnoteženo mikrookolje (vključno z uravnoteženo mikrobioto).

Nasprotno pa naj bi nereden menstrualni cikel pri ženskah s PCOS bi povzročil spremembe v sestavi mikrobiote spodnjega genitalnega trakta., kar se opazi v znižani ravni koristnih bakterij Lactobacillus, povišanih ravni nezaželjenih Gardnerella vaginalis, Chlamydia Trachomatis in Prevotella.[8]

spremembe sestave mikrobioma pri PCOS

Povzetek sprememb sestave mikrobioma pri PCOS. Ref.: PMID: 35282446Vpliv spremenjenega mikrobioma na intimno zdravje žensk s PCOSSpremenjen mikrobiom intimnega področja lahko privede do bakterijske ali glivične okužbe.

mikrobiom intimnega področja pri pcos


Kako lahko ženske s PCOS ohranjajo vaginalno mikrobioto same?

  • Ko je vnetje že prisotno je v prvi vrsti pomembna terapija področja kjer je prišlo do vnetja – v nožnici. Za obvladovanje vaginalnih vnetij je potrebna ponovna vzpostavitev nizkega pH nožnice in vzpostavitev pravilnega ravnovesja vaginalne mikrobiote. Zato naj imajo intimni izdelki, ki jih uporabljate nizek pH, saj s tem ustvarjate neugodno okolje za preživetje povzročiteljev vnetja in sestavine, ki imajo tako antibakterijsko kot tudi protiglivično delovanje. Vidermina CLX linija s kislim pH, vsebuje aktivno sestavino klorheksidin, ki deluje zaviralno tako na bakterijske povzročitelje vaginoz, kot tudi na glivične povzročitelje vaginitisov, obenem pa ne škodi koristnim Lactobacillusom. Pri terapiji so ključne globule, ki delujejo točno tam kjer je vnetje nastalo. Vsak večer vstavite eno globulo, 10 dni zapored in rešene boste glivičnega ali bakterijskega vnetja. V primeru prevelikega razrasta patogene vaginalne flore tudi na zunanjem spolovilu lahko uporabite CLX intimni gel, ki bo odpravil neprijeten srbež in pekočino, saj vsebuje poleg klorheksidina tudi aktivne sestavine, ki sluznico pomirijo ter jo navlažijo. Če se vam vnetja ponavljajo pogosto ali iščete primeren čistilec med prisotnim vnetjem, lahko uporabite tudi čistilno milo, peno ali čistilno raztopino.
  • Vsekakor pa ne moremo mimo prehrane, ki je pomemben dejavnik pri uravnavanju simptomov PCOS in tudi preprečevanju vagainalnega vnetja. Visoke ravni krvnega sladkorja, bodisi zaradi prehrane ali zaradi drugih dejavnikov, vas lahko naredijo bolj dovzetne za prekomerno rast glivic in slabih bakterij. Prehrana bogata z barvno zelenjavo in sadjem, polnovrednimi žitaricami in stročnicami ter omega 3 maščobnimi kislinami, so temelj uravnavanja hormonov.
  • Ne pozabi na uravnavanje stresa – sprostitvene tehnike, vadba in kakovosten spanec naj se večkrat znajdejo na tvojem urniku.
  • Zamenjaj vložke in tampone za antibakterijsko nepropustno spodnje perilo, za vse vrste telesnih tekočin (menstruacija, inkontinenca, potenje ali čišča). Modibodi spodnje hlačke so zasnovane tako, da popolnoma nadomestijo vložke in tampone za enkratno uporabo.

O gostu

PCOS in vaginalno zdravje – Vpliv spremenjene mikrobiote
PCOS Akademija
Simona Fabjan & Urška Rojko

Edinstven in celosten pristop k obvladovanju sindroma policističnih jajčnikov. Prvo izobraževanje v Sloveniji, kjer v enem mesecu z 8 strokovnjaki z različnih področij (prehrana, vadba,ginekologija,spremljanje cikla, psihologija, dermatologija, nega kože) spoznaš vse o diagnozi, simptomih in učinkovitih rešitvah pri obvladovanju sindroma policističnih jajčnikov. (PCOS).

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Ali si

Reši kviz

vedela?

Ali te stres omejuje pri izgubi telesne maščobe?

Prenesi si vodnik za vadbo v nosečnosti

Ne spreglej

Kako z natrpanim urnikom pridobiti čas za vadbo
Lifestyle
Tihi saboter – Kako lahko pomanjkanje železa zavira tvojo zmogljivost pri treningu
Zdravje
Dekodiranje menstrualnega cikla: zakaj je pomemben znak tvojega zdravja
Hormoni
Skrite koristi kreatina za ženske
Prehrana
Kako odpraviti diastazo rektusov po porodu?
Po porodu

Ne spreglej

Kako z natrpanim urnikom pridobiti čas za vadbo
Lifestyle
Tihi saboter – Kako lahko pomanjkanje železa zavira tvojo zmogljivost pri treningu
Zdravje
Dekodiranje menstrualnega cikla: zakaj je pomemben znak tvojega zdravja
Hormoni
Skrite koristi kreatina za ženske
Prehrana
Kako odpraviti diastazo rektusov po porodu?
Po porodu
Perimenopavza – čas za spremembe
Menopavza

Ne spreglej

Kako z natrpanim urnikom pridobiti čas za vadbo
Lifestyle
Tihi saboter – Kako lahko pomanjkanje železa zavira tvojo zmogljivost pri treningu
Zdravje
Dekodiranje menstrualnega cikla: zakaj je pomemben znak tvojega zdravja
Hormoni
Skrite koristi kreatina za ženske
Prehrana

Preberi tudi

Kako z natrpanim urnikom pridobiti čas za vadbo
Lifestyle
Trening s prolapsom- zakorakaj samozavestno aktivnemu življenju naproti
Trening
Tihi saboter – Kako lahko pomanjkanje železa zavira tvojo zmogljivost pri treningu
Zdravje
Nizka energijska razpoložljivost pri športnicah: tiha epidemija
Prehrana
PCOS in vaginalno zdravje – Vpliv spremenjene mikrobiote
Hormoni

Prenesi si

Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Prenesi si
Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

To spletno mesto uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.