Te skrbijo posledice nezadostnega vnosa energije?

Preveri ali je padec zmogljivosti in dosežen plato posledica prenizkega energijskega vnosa.

NOV KVIZ: Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Kaj povzroča tvoj PCOS? Kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Dekodiranje menstrualnega cikla: zakaj je pomemben znak tvojega zdravja
Hormoni
Dekodiranje menstrualnega ciklusa
Dekodiranje menstrualnega cikla: zakaj je pomemben znak tvojega zdravja
Hormoni
Dekodiranje menstrualnega ciklusa

Menstrualni ciklus – za nekatere je to dobrodošel znak plodnosti in priložnost za zanositev. Za druge pa grozljiv opomnik na prihajajoče boleče krče, napihnjenost in nihanje razpoloženja. A ne glede na to na katerem “hribu sediš”, obstaja eno (nesporno) dejstvo: menstrualni cikel je pomemben semafor v tvojem telesu. Da, prav si prebrala. Tvoj menstrualni ciklus je več kot le mesečna nevšečnost. Je ključni pokazatelj tvojega splošnega zdravja in dobrega počutja. Pravzaprav ga strokovnjaki zdaj štejejo za “peti vitalni znak” poleg krvnega tlaka, srčnega utripa, frekvence dihanja in telesne temperature. Torej, če sodiš med tiste, ki enačijo menstrualni ciklus kot manjšo nevšečnost, je čas, da začneš biti pozorna. V tej objavi boš izvedela zakaj je tvoj menstrualni ciklus tako pomemben in zakaj bi ga morala začeti obravnavati kot edinstven vitalni znak.

.

ženska in menstrualni cikelZakaj bi morala biti pozorna na svoj menstrualni ciklus?

Beseda “menstruacija” izhaja iz latinske besede »menstruus«, ki pomeni mesečnik. Po definiciji gre za mesečno krvavitev, ki nastane zaradi vpliva endokrilnih žlez.[1] Gre za reproduktivni cikel, ki žensko telo pripravi na morebitno zanositev.

Čas je, da ženske prevzamemo skrb za svoje reproduktivno zdravje in začnemo biti pozorne na svoj menstrualni ciklus. Ta je namreč ključni pokazatelj splošnega zdravja ter lahko razkrije pomembne informacije o našem zdravstvenem stanju.

Ženske lahko s spremljanjem svojega menstrualnega ciklusa in odkrivanjem morebitnih nepravilnosti sprejmemo proaktivne ukrepe za reševanje morebitnih težav in preprečimo nadaljnje zdravstvene zaplete.

Neupoštevanje menstrualnega cikla lahko privede do zamujenih priložnosti za zgodnje odkrivanje in zdravljenje reproduktivnih zdravstvenih težav, kar ima lahko resne posledice. Ne dovoli, da nevednost ogrozi tvoje reproduktivno zdravje. Začni spremljati svoj menstrualni cikel še danes in poskrbi za svoje zdravje!Kako naj bi izgledal normalen menstrualni ciklus?

»Normalen« menstrualni cikel (imenujemo ga tudi eumenoreja) traja od 24 do 38 dni.[2] Pomembno je omeniti, da pri dolžini cikla prihaja med ženskami do velikih razlik. Prav tako lahko prihaja do razlik pri isti ženski iz meseca v mesec.[3] Ta je lahko posledica številnih faktorjev – stres je lahko eden izmed teh.

normalne meje menstrualnega cikla

Do ovulacije pride, ko jajčnik sprosti jajčece. V treh dneh do dneva ovulacije lahko ženska, če ima spolne odnose (in ni na hormonski kontracepciji) zanosi. Moški spermiji naj bi namreč lahko preživeli 3 do 5 dni v ženskih reproduktivnih organih, medtem ko žensko jajčece živi le 12 do 24 ur po ovulaciji.[4]Vloga hormonov v menstrualnem ciklusu

Menstrualni ciklus je pod nadzorom štirih ključnih akterjev: estrogen, progesteron, folikel stimulirajoči hormon, lutenizirajoči hormon. Vsak izmed njih ima posebno vlogo v tvojem telesu.

Estrogen

Poznamo tri glavne skupine estrogenov, ki v posameznih življenjskih fazah ženske (pred menopavzo, nosečnost, po menopavzi) bolj ali manj prevladujejo. V rodni dobi je prevladujoč estradiol. Vključen je v številne vitalne funkcije, skrbi za normalen razvoj, močne kosti, ohranja holesterol v normalnih mejah, vpliva na sproščanje nevrotransmiterjev, uravnavanje razpoloženja, občutljivostjo na inzulin, lakoto, ipd.

Progesteron

Progesteron v telesu deluje na več načinov. Njegove glavne funkcije so uravnavanje menstrualnega cikla in podpiranje nosečnosti. Izoča ga rumeno telesce v jajčniku. Proizvajata ga pa lahko tudi nadledvična žleza in posteljica v nosečnosti. Progesteron pomaga pripraviti telo na nosečnost s spodbujanjem razvoja žlez in novih krvnih žil. Slednje zagotavlja dobro okolje za implantacijo oplojenega jajčeca.

Folikle stimulirajoči hormon (FSH) in lutenizirajoči hormon (LH) sta prisotna tako pri ženskah kot pri moških. Izloča ju hipofiza. Folikle stimulirajoči hormon spodbuja razvoj foliklov in jajčeca pred ovulacijo. Luteinizirajoči hormon pa podpira razvoj jajčec in proizvodnjo progesterona.

Štiri faze menstrualnega ciklusa

Tvoje telo je iz tedna v teden drugačno, beri: tvoji hormoni nihajo skozi celoten cikel, kar lahko pojasni zakaj tudi tvoje počutje čez cikel niha.

Reden menstrualni cikel je na splošno sestavljen iz treh faz: folikularna faza, ovulacijska faza in lutealna faza. Poglejva na hitro kaj se dogaja.

4 faze menstrualnega cikla


Za primer bova vzeli normalen naraven 28-dnevni menstrualni cikel. Torej cikel ženske, ki ni na hormonski kontracepciji in katera nima težav s hormonskim neravnovesjem.

Za prvi dan cikla, kot sva že omenili, se šteje krvavitev. Krvavitev je posledica neoploditve jajčeca in padca hormonov. Prva, folikularna faza, traja od prvega dneva menstruacije do ovulacije. V prvem delu folikularne faze, ostajajo hormoni nizko. Medtem ko imaš menstruacijo, tvoja hipofiza (žleza v možganih) izloča folikel stimulirajoči hormon (FSH). Ta sporoči tvojim jajčnikom, da je čas, da pripravijo folikel in povečajo raven estrogena, z namenom, da se tvoje telo pripravi na morebitno zanositev. Eden izmed številnih foliklov medtem postane dominanten in jajčece v tem foliklu dozori.

Raven estrogena naraste, kar sproži hipofizo, da sprosti luteinizirajoči hormon (LH), kar povzroči, da se iz jajčnikov sprosti zrela jajčna celica. To imenujemo ovulacija (uradno si v fazi ovulacije 24 ur). Ovulacija se običajno pojavi nekje med 13 in 15 dnevom pred naslednjo menstruacijo. Na tej točki (nekje 24h po sprostitvi jajčne celice) se rahlo poveča tudi telesna temperatura (za približno 0,2°C) in ostane visoka nekaj dni. Ta informacija ti lahko koristi za ugotavljanje, kdaj je prišlo do ovulacije oz. kdaj se je folikularna faza končala in začela lutealna faza.

Po ovulaciji vstopimo v lutealno fazo cikla. Ta faza traja od ovulacije do začetka naslednje menstruacije. Rumeno telesce, ki je ostalo po ovulaciji, v tej fazi začne izločati progesteron. V prvi polovici lutealne faze, oba tako progesteron kot estrogen postopoma naraščata in dosežeta vrh nekje na sredini te faze. Tukaj je najprimernejši čas za testiranje hormonov v tvojem menstrualnem ciklu. V drugi polovici lutealne faze pa progesteron in estrogen začneta ponovno padati.


Kako lahko tvoj menstrualni cikel razkrije zdravstvene težaveMenstrualni cikel je pomemben pokazatelj reproduktivnega in splošnega zdravja žensk. Spremembe v dolžini, trajanju in toku menstrualne krvavitve lahko signalizirajo zdravstvene težave. Na primer, neredne ali izostale menstruacije so lahko znak sindroma policističnih jajčnikov ( PCOS ) , pogoste kompleksne in multifaktorialne endokrine motnje. Močne krvavitve ali dolgotrajne menstruacije lahko kažejo na fibroide – benigne tvorbe v maternici. Boleče menstruacije ali bolečine med spolnim odnosom so lahko simptom endometrioze, stanja, pri katerem tkivo, ki obdaja maternico, raste izven nje. Poleg tega so lahko spremembe v menstrualnem ciklu tudi zgodnji znak motenj ščitnice, ki lahko vplivajo na reproduktivno zdravje in splošno dobro počutje.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Teden ali dva po ovulaciji se pogostokrat pojavi tudi predmenstrualni sindrom. Gre za kombinacijo fizičnih in čustvenih simptomov, ki lahko doleti kar 90% žensk.[5] Raziskovalci menijo, da se PMS pojavi v dneh po ovulaciji, ker začnejo ravni estrogena in progesterona dramatično padati (če ženska v tem času ne zanosi).

Fizični simptomi PMS lahko vključujejo[6]:

 • Otekle ali občutljive prsi
 • Zaprtje ali driska
 • Napihnjenost
 • Krči
 • Glavobol ali bolečine v hrbtu
 • Nerodnost
 • Nižjo toleranco za hrup ali svetlobo

Čustveni ali duševni simptomi PMS vključujejo[7]:

 • Razdražljivost
 • Občutek utrujenosti
 • Težave s spanjem
 • Spremembe apetita ali hrepenenje po hrani
 • Težave s koncentracijo ali spominom
 • Napetost ali tesnoba
 • Depresija, občutki žalosti
 • Nihanje v razpoloženju
 • Manj zanimanja za seks

Hujša oblika predmenstrualnega sindroma – predmenstrualna disforična motnja

Simptomi so pri nekaterih ženskal lahko še posebej izraziti, do te mere, da resno ovirajo njihov vsakdan. Takrat govorimo o hujši obliki PMS-a, imenovani predmenstrualna disforična motnja. Za to stanje je značilna[8]:

 • Dlje trajajoča razdražljivost ali jeza, ki lahko vpliva na druge ljudi
 • Občutki žalosti ali obupa ali celo misli o samomoru
 • Občutki tesnobe
 • Napadi panike
 • Nihanje razpoloženja ali pogosto jok
 • Pomanjkanje zanimanja za vsakodnevne aktivnosti in odnose
 • Težave z razmišljanjem ali osredotočanjem
 • Utrujenost ali nizka energija
 • Hrepenenje po hrani ali prenajedanje
 • Težave s spanjem
 • Občutek, da nimaš nič pod nadzorom
 • Fizični simptomi, kot so krči, napenjanje, občutljivost dojk, glavoboli in bolečine v sklepih ali mišicah..

Strokovnjaki ocenjujejo, da se PMS pojavlja pri približno 30-40 % žensk[9] in PMDD, ki se pojavi pri 5–10 % žensk[10].

Kako slediti menstrualnemu ciklu?

ženska ki sledi svojemu menstrualnemu ciklu


Obstaja več metod, s katerimi lahko spremljaš svoj menstrualni ciklus, izbira pa bo odvisna od tvojih želja in preferenc. Ena najpogostejših metod je uporaba aplikacije za merjenje menstrualnega ciklusa, ki jo lahko preneseš na svoj telefon ali tablico (sama sem zadovoljna z aplikacijo “Flo”).

Ta aplikacija ti omogoča, da vneseš prvi dan menstruacije, dolžino ciklusa in morebitne druge simptome, ki jih morda doživljaš, nato pa izračuna predviden datum prihodnje menstruacije in ti lepo na podlagi grafikona prikaže poročilo o tvojem ciklu.

Če imaš raje svinčnik in kos papirja imaš na razpolago menstrualni koledarček, kjer lahko ročno zabeležiš začetni in končni datum menstruacije. Nekatere ženske se odločijo tudi za spremljanje bazalne telesne temperature (BBT), kar lahko pomaga ugotoviti, kdaj pride do ovulacije.

Ne glede na to, katero metodo izbereš, redno beleži svoj menstrualni ciklus in opazuj morebitne spremembe ali nepravilnosti. Te informacije so lahko dragocene za prepoznavanje osnovnih zdravstvenih težav in njihovo takojšnjo obravnavo.

.

O avtorju

Hey there!

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Ali si

Reši kviz

vedela?

Ali te stres omejuje pri izgubi telesne maščobe?

Prenesi si vodnik za vadbo v nosečnosti

Ne spreglej

Kako z natrpanim urnikom pridobiti čas za vadbo
Lifestyle
Trening pod obremenitvijo za ženske s PCOS- ne prezri teh prednosti
Trening
Dekodiranje menstrualnega cikla: zakaj je pomemben znak tvojega zdravja
Hormoni
Skrite koristi kreatina za ženske
Prehrana
Kako odpraviti diastazo rektusov po porodu?
Po porodu

Ne spreglej

Kako z natrpanim urnikom pridobiti čas za vadbo
Lifestyle
Trening pod obremenitvijo za ženske s PCOS- ne prezri teh prednosti
Trening
Dekodiranje menstrualnega cikla: zakaj je pomemben znak tvojega zdravja
Hormoni
Skrite koristi kreatina za ženske
Prehrana
Kako odpraviti diastazo rektusov po porodu?
Po porodu
Perimenopavza – čas za spremembe
Menopavza

Ne spreglej

Kako z natrpanim urnikom pridobiti čas za vadbo
Lifestyle
Trening pod obremenitvijo za ženske s PCOS- ne prezri teh prednosti
Trening
Dekodiranje menstrualnega cikla: zakaj je pomemben znak tvojega zdravja
Hormoni
Skrite koristi kreatina za ženske
Prehrana

Preberi tudi

Zdravljenje PCOS: Najnovejše smernice 2023
Hormoni
6 znakov, da se morda bližaš perimenopavzi
Menopavza
Nabiranje kilogramov v menopavzi: razumevanje in premagovanje izzivov
Menopavza
Kako z natrpanim urnikom pridobiti čas za vadbo
Lifestyle
Ali je trening s prolapsom medeničnih organov varen?
Trening

Prenesi si

Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Prenesi si
Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

To spletno mesto uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.