Te skrbijo posledice nezadostnega vnosa energije?

Preveri ali je padec zmogljivosti in dosežen plato posledica prenizkega energijskega vnosa.

NOV KVIZ: Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Kaj povzroča tvoj PCOS? Kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Ženska v svojih 40-ih, morda razmišlja o znakih perimenopavze.
Menopavza
6 znakov, da se morda bližaš perimenopavzi
Ženska v svojih 40-ih, morda razmišlja o znakih perimenopavze.
Menopavza
6 znakov, da se morda bližaš perimenopavzi

Znaki perimenopavze so pogosto napačno razumljeni. Čeprav mnogi verjamejo, da so dojeli njeno bistvo, pod vplivom fragmentiranih informacij in polresnic, je realnost veliko bolj niansirana.Ženska v svojih 40-ih , morda razmišlja o znakih perimenopavze.


Menopavza je pogosta tema žensk v 40-ih, a pred njo nas čaka pomembno obdobje – čas, ki prinaša svoje izzive in doživetja, a je pogosto zasenčen z napačnimi predstavami. Gre za perimenopavzo – fazo, ko ženske začnemo opažati določene spremembe. Slednje je posledica naravnega staranja jajčnikov in hormonskih sprememb do katerih pride v tem obdobju.

Običajno se vse začne dogajat v srednjih letih, ko še vedno imamo redne menstrualne cikle. Ženske običajno začnejo opažat, da so njihovi cikli krajši, prsi boleče, pogostejše zbujanje sredi noči, močnejši menstrualni tok in doživljajo nočno potenje. [1]

Pa vendar, veliko žensk ne ve kaj natančno pričakovati v tem obdobju in kako se s tem spopasti.

»Pričakovala sem vročinske oblive, saj se zdi, da se ženski pogovori pogosto vrtijo okrog tega, vendar nisem pričakovala bolečin, tesnobe, napadov panike, izgube zaupanja in drugih simptomov. Bila sem na nadomestni hormonski terapiji (HRT) in moj osebni zdravnik me je prisilil, da sem prekinila s tem pri 59 letih. Za simptomi sem trpela 4 leta, preden sem zahtevala, da me ponovno dajo na HRT, in dobila sem najnižji odmerek. Zdaj imam 67 let in se bojim dneva, ko bom spet prenehala jemati HRT.«


Perimenopavza – faza višjih in kaotičnih ravni estrogenaEno od najpogostejših zmotnih prepričanj je, da perimenopavza preprosto pomeni upad estrogena. Vendar profesorica Jerilynn C. Prior opozarja, da temu ni ravno tako. Izkušnje mnogih žensk naj bi kazale na simptome povečane ravni estrogena, kot so občutljive prsi in nihanje razpoloženja. Razlog za to naj bi bil upad progesterona pred estrogenom.

V eni izmed raziskav, ki je preučevala, ali lahko zmanjšane količine estradiola in progesterona v ženskem telesu pokažejo, kako dobro se ženska prilagaja spremembam v času prehoda v menopavzo, so ugotovili, da je nižji progesteron med perimenopavzo povezan z nižjim zadovoljstvom z življenjem, slabšim odzivom na stres in povečanim tveganjem za depresijo in anksioznost. [2]Znaki perimenopavze, ki jih morda spregledašJerilynn C. Prior v svojem članku poudarja, da le okoli 15–20 % žensk doživi pomembne negativne perimenopavzalne spremembe. Poleg tega naj bi perimenopavzalni simptomi bili povezani s kulturo, etnično pripadnostjo in ekonomskim statusom. [3]

V eni izmed spletnih anket, ki so jih izvedli R.Aljumah in kolegi, je kar nekaj žensk priznalo, da sploh niso vedele, da so njihovi znaki povezani z perimenopavzo, ker niso imele dovolj informacij. Nihče jih ni poučil o tem, niti njihovi zdravniki. Zaradi tega so bile malo izgubljene in niso vedele, kdaj naj prosijo za pomoč ali kaj pričakovati naprej. [4]

“Želela bi si vedeti več o tem, preden so se mi pojavili simptomi. Razmišljam in zdaj vidim, da sem bila v zgodnjih 40-ih v obdobju perimenopavze. Ko bi le bila bolj ozaveščena in to prepoznala.”

Mnoge ženske so izrazile željo, da bi njihovi zdravniki bili bolje ozaveščeni. Po obisku pri zdravniku so se mnoge počutile nerazumljene in osamljene:

» Moja splošna zdravnica mi ni bila v veliko pomoč. Mislim, da je to zato, ker ni bila dovolj seznanjena s to tematiko, čeprav je sama ženska v menopavzi. Zdaj ne vem, na koga naj se obrnem s svojimi težavami v menopavzi, kot je pomanjkanje libida.«[5]

Namesto da bi prepoznali znake perimenopavze, so jih včasih celo napačno diagnosticirali: » Šla sem k zdravniku, zaradi pordelega obraza pred približno petimi leti. Diagnosticiral mi je rozaceo in mi predpisal lokalni gel. Zdaj, ko gledam nazaj, mislim, da je bil verjetno začetek menopavze, vendar zdravnik ni omenil ničesar o tem. Gel, ki mi ga je predpisal, ni deloval, vendar je simptom zardevanja obraza sčasoma izginil.« [6]Obilne menstruacije so lahko znak perimenopavzeMed prehodom skozi perimenopavzo se morda soočaš z znakom, ki ga mnoge ženske opisujejo kot posebej obremenjujočega – močno menstruacijo.

Morda se spomniš obdobij nenavadno močne in neredne krvavitve. Ko si obiskala zdravnika, ti je morda rekel, da je to eden od znakov perimenopavze in ti predpisal tablete z železom.

»Po 24 mesecih brez menstruacije, iznenada, sem imela ‘zadnjo’ močno menstruacijo, ki ji je sledila UTI.«[7]

Močen menstrualni tok se ne sklada s konceptom padanja ravni estrogena v perimenopavzi. Zato je, podobno kot boleče prsi, izpuščen iz vprašalnikov, ki so bili razviti za oceno prehoda v menopavzo. Vendar pa v ginekologiji nejasna definicija perimenopavze omenja »krvavenje med menstruacijo«, kar pomeni nenavadno obilno, a redno krvavenje brez jasne razlage. Obilno krvavenje je izrazit znak za ženske v perimenopavzi in pogosto razlog za obisk zdravnika, pojasnjuje J.D.Prior.

Palični graf, ki prikazuje ravni estradiola in poudarja znake perimenopavze pri ženskah v predmenopavzi in perimenopavzi na podlagi meta-analize

Za mnoge ženske, ki se spopadajo z močnim menstrualnim tokom ali menoragijo, je vsak cikel prava preizkušnja. Stavki, kot sta: “Počutim se priklenjeno na stranišče.” ali »Moram uporabiti dvojne vložke.”, dobro opisujejo naravo te izkušnje. Fizično nelagodje in stalna tesnoba zaradi možnosti puščanja skozi hlačke pogosto vodita do izjav, kot so: “Med menstruacijo ne morem nositi svetlih oblačil.” ali “Nenehno sem v pripravljenosti”.

Občutki frustracije, zadrege in izčrpanosti so pogosti, pri čemer mnoge izražajo čustva, kot je “počutim se dobesedno izčrpano.” Osamljenost je očitna, saj nekatere dejavnosti ostanejo na stranskem tiru, obvladovanja takšnega menstrualnega toka pa je lahko tako fizično kot čustveno obremenjujoče.Vročinski oblivi in nočno potenje: Ko termometer nenadoma skoči navzgor!


Eden izmed pogostih znakov perimenopavze je tudi občutek nenadne vročine. A veš tisti nenaden občutek, kot da se je tvoje telo odločilo, da bo postalo živa savna. Morda si tudi pomislila: “Kaj se pravkar dogaja?” No, draga, to je pravzaprav vročinski val!

Vročinski oblivi naj bi se redko pojavili, preden ženske vstopimo v perimenopavzalni prehod in se pojavijo pri večjem odstotku žensk v kasnejših fazah menopavznega prehoda. Strokovnjaki ocenjujejo, da kar 35-odstotkov do 50-odstotkov žensk v perimenopavzi trpi za vročinskimi oblivi.

Še posebej pogosti in intenzivni so pri mlajših ženskah, ki zaradi zdravstvenih razlogov ali kirurške odstranitve jajčnikov prej vstopijo v menopavzo.

Vročinski valovi se ponavadi pojavijo hitro in lahko trajajo od ene do pet minut. Ti so lahko zelo subtilni, kot nekakšno prijetno ogrevanje, ali pa malce bolj dramatični z občutkom potenja in nelagodja. Njihova pogostost je zelo različna.

Nekatere ženske jih doživijo nekajkrat na teden, druge jih lahko izkusijo tudi več kot deset na dan ali ponoči. Vročinski oblivi običajno trajajo še leto ali dve po menopavzi. Pri 10-odstotkih žensk pa vztrajajo še več let.

»Ali se sploh kdaj izboljša? Pri 42 letih sem dobila vročinske navale in se začela potiti ponoči. Zdaj jih imam 66 in so še vedno grozni in izčrpavajoči.«

Kljub letom raziskav še vedno niso povsem prepričani, zakaj in kako nastajajo vročinski valovi. Gangar in kolegi v svoji študiji razlagajo, da naj bi do tega prišlo, ker je bil hipotalamus izpostavljen višjim nivojem estrogena. Možgani se nato odzovejo, ko se ravni estrogena znižajo (celo z izjemno visoke na visoko). Takšna nihanja naj bi bila pogosta med perimenopavznim obdobjem. [8]

Poleg tega lahko stres še poveča te oblive. Naše telesne reakcije, kot so vročinski oblivi, so torej povezane tako z notranjimi dejavniki (kot so hormoni) kot z zunanjimi dejavniki (kot je stres).”, pojasnjuje J.C.Prior.Motnje spanja : Ali so povezani z znaki perimenopavze, ki jih čutiš?


Študija med ženskami, starimi od 40 do 59 let, je pokazala, da ženske v perimenopavzi v tej starostni skupini najpogosteje spijo manj kot sedem ur. Medtem ko približno 40% žensk po menopavzi spi manj kot 7 ur na noč, ta odstotek naraste na 56% pri ženskah v perimenopavzi.[9]

Nekatere študije povezujejo nočno potenje z motnjami spanja, druge pa to povezavo zanikajo. Vzrok, pravijo strokovnjaki, je preveč zapleten, da bi ga pripisali samo nihanjem hormonov.

Ženska v perimenopavzi, ki se počuti anksiozno in depresivnoDepresija in tesnobnost : Čustven vpliv perimenopavze


Številne ženske so spregovorile o globokih izzivih duševnega zdravja, s katerimi so se soočale med perimenopavzo. Za nekatere je bil psihološki davek še bolj izčrpavajoč kot fizične manifestacije.


“Mislim, da se mnogi zavedajo predvsem fizičnih simptomov, zame pa se je bilo veliko težje spopasti s težavami duševnega zdravja.”


Nekatere so razkrile, da so se spopadale s samomorilnimi mislimi in bile celo tako na robu, da bi si vzele življenje. [10]

“Izčrpavajoče je bilo predvsem poslabšanje duševnega zdravja, ki ga nisem pričakovala. Anksioznost, depresija in paranoja so me hromile. Imela sem samomorilne misli in samo zato, ker je moj partner zaradi samomora izgubil svojo 53-letno svakinjo, nisem storila tega, saj mu nisem želela povzročiti še več bolečine. Vendar je bilo včasih zelo blizu.”

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko med perimenopavzo izguba progesterona poruši ravnovesje HPA (nadledvične) osi, ki je odgovorna za odzivanje na stres. Zaradi sprememb v živčnem sistemu se v perimenopavzi poveča tveganje za anksioznost, depresijo in nespečnost.

V eni izmed študij so ugotovili, da je nižji progesteron med perimenopavzo povezan z nižjim zadovoljstvom z življenjem, večjim občutkom stresa in povečanim tveganjem za depresijo in anksioznost. Za nižjo raven estrogena to ne velja. [11]

Opazovalne študije nakazujejo, da lahko spremembe v jajčnikih med menopavzo vplivajo na razpoloženje. Seveda, pretekle depresije, vsakodnevni stres in splošno zdravstveno stanje so ključni dejavniki, ki lahko vplivajo na to, kako se počutiš.

Pravzaprav strokovnjaki poudarjajo, da je precej težko določiti, ali menopavza resnično povzroča večja nihanja razpoloženja, saj to obdobje v življenju prinaša številne spremembe.Spomin in koncentracija: Kako perimenopavza vpliva na tvoje kognitivne funkcije?Ženske v perimenopavzi pogosto poročajo o težavah s kratkoročnim spominom in zmanjšano koncentracijo. Mnoge poudarjajo velike izzive zaradi kognitivnih simptomov med prehodom v menopavzo, zlasti težave s koncentracijo in spominom. Ne gre zgolj za manjše nevšečnosti, temveč za težave, ki močno vplivajo na njihovo vsakdanje življenje.

Morda si tudi sama opazila, da te težave s spominom ovirajo pri delu in vplivajo na tvojo samozavest.

Kognitivne težave lahko vplivajo tudi na kakovost spanja. Čeprav obstajajo študije, ki preučujejo povezavo med upadanjem ravni hormonov in kognitivnimi funkcijami, so rezultati mešani.

Nekatere ženske poročajo, da jemanje nizkega odmerka estrogena po menopavzi izboljša njihove kognitivne sposobnosti, vendar znanstvene raziskave dosledno tega ne potrjujejo. Strokovnjaki menijo, da stres verjetno igra pomembnejšo vlogo pri teh kognitivnih izzivih kot hormonska nihanja.[12]

» Padec kognitivne funkcije je bil najhujši. Bila sem v vlogi višje direktorice in preprosto nisem mogla normalno delovati. Skrbelo me je tudi, da je moj spomin tako slab, da imam demenco.«

Pridobivanje teže med perimenopavzoMedtem ko mnoge ženske mislijo, da je povečanje telesne teže posledica menopavze ali del prehoda v menopavzo, je zanimivo dejstvo to, da se telesna teža zaradi spremembe spolnih hormonov ne spremeni, temveč se spremeni porazdelitev telesne maščobe.

Mnoge ženske v menopavzi zaradi tega “dobijo” širši pas. (ženske v perimenopavzi običajno začnejo skladiščiti maščobo okrog bokov in stegen). Ta sprememba v porazdelitvi telesne maščobe je deloma tudi razlog, zakaj imajo ženske po menopavzi večje tveganje za srčni napad.Nasveti, kako prepoznati in obvladovati znake perimenopavzeLara Briden, priznana strokovnjakinja na tem področju, v svoji knjigi »Hormone repair manual« ponuja neprecenljive vpoglede in konkretne korake za obvladovanje simptomov perimenopavze:

  • Magnezij in Taurin: Kombinacija teh dveh lahko bistveno izboljša razpoloženje, spanje in vročinske oblive. Zlasti magnezij je bil ugotovljen kot sredstvo, ki normalizira delovanje hormonov na centralni živčni sistem, kar ga naredi za močnega zaveznika proti simptomom perimenopavze. Za dodatno olajšanje priporoča dodajanje vitamina B6.
  • Progesteron ali Prometrium: Naravni ali mikroniziran progesteron ponuja številne koristi, od lajšanja menstruacije do lajšanja vročinskih oblivov in izboljšanja razpoloženja. A pomembno je vedeti, da se ta popolnoma razlikuje od progestinov, ki se uporabljajo pri hormonski kontracepciji ali hormonski nadomestni terapiji. Tabletka progesterona naj bi bila najboljša izbira za ženske, ki se spopadajo z obilnimi menstruacijami.

Pot skozi perimenopavzo je za vsako žensko edinstvena. Toda z pravim znanjem in orodji lahko to pot prehodiš z milino in samozavestjo. Ni treba le preživeti teh sprememb, ampak jih lahko tudi objameš in iz njih potegneš najboljše. Če si v dvomih ali opažaš znake perimenopavze, se posvetuj z zdravnikom. Skrb za svoje počutje je ključna.

1., 3., Professor Jerilynn C. Prior (2006) Perimenopause lost—reframing the end of menstruation, Journal of Reproductive and Infant Psychology, 24:4, 323-335, DOI: 10.1080/02646830600974071
2. Süss H, Willi J, Grub J, Ehlert U. Estradiol and progesterone as resilience markers? - Findings from the Swiss Perimenopause Study. Psychoneuroendocrinology. 2021 May;127:105177. doi:
4., 5., 6., 7., 10., Aljumah R, Phillips S, Harper JC. An online survey of postmenopausal women to determine their attitudes and knowledge of the menopause. Post Reprod Health. 2023 Jun;29(2):67-84. doi: 10.1177/20533691231166543. Epub 2023 Mar 29. PMID: 36994487; PMCID: PMC10273865.
5., 7 Aljumah R, Phillips S, Harper JC. An online survey of postmenopausal women to determine their attitudes and knowledge of the menopause. Post Reprod Health. 2023 Jun;29(2):67-84. doi: 10.1177/20533691231166543. Epub 2023 Mar 29. PMID: 36994487; PMCID: PMC10273865.
6. Aljumah R, Phillips S, Harper JC. An online survey of postmenopausal women to determine their attitudes and knowledge of the menopause. Post Reprod Health. 2023 Jun;29(2):67-84. doi: 10.1177/20533691231166543. Epub 2023 Mar 29. PMID: 36994487; PMCID: PMC10273865.
8. GANGAR, K.F., CUST, M.P. & WHITEHEAD, M.I. (1993). Symptoms of oestrogen deficiency associated with supraphysiological plasma estradiol concentrations in women with oestradiol implants. British Medical Journal, 299, 601–602.
9. Vahratian A. Sleep Duration and Quality Among Women Aged 40-59, by Menopausal Status. NCHS Data Brief. 2017 Sep;(286):1-8. PMID: 28922102.
11. Süss H, Willi J, Grub J, Ehlert U. Estradiol and progesterone as resilience markers? - Findings from the Swiss Perimenopause Study. Psychoneuroendocrinology. 2021 May;127:105177. doi: 10.1016/j.psyneuen.2021.105177. Epub 2021 Feb 26. PMID: 33676150.
12. Dealing with the symptoms of menopause. Harvard Health. (2017, March 21).

O avtorju

Hey there!

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Ali si

Reši kviz

vedela?

Ali te stres omejuje pri izgubi telesne maščobe?

Prenesi si vodnik za vadbo v nosečnosti

Brskaj
kategorije

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni
nestology urška rojko
Prehrana

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni
nestology urška rojko
Prehrana
diastaza rektusov po porodu
Po porodu

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni

Preberi tudi

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
PCOS AKADEMIJA
Hormoni
Ženska v svojih 40-ih, morda razmišlja o znakih perimenopavze.
Menopavza
hujšanje v menopavzi
Menopavza
aktiven življenjski slog
Lifestyle

Prenesi si

Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Prenesi si
Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

To spletno mesto uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.