Te skrbijo posledice nezadostnega vnosa energije?

Preveri ali je padec zmogljivosti in dosežen plato posledica prenizkega energijskega vnosa.

NOV KVIZ: Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Kaj povzroča tvoj PCOS? Kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

PCOS AKADEMIJA
Hormoni
Zdravljenje PCOS: Najnovejše smernice 2023
PCOS AKADEMIJA
Hormoni
Zdravljenje PCOS: Najnovejše smernice 2023


Zdravljenje PCOS je že dolgo predmet razprave in nesporazumov. Čeprav je težko najti zanesljive informacije, Avstralija uvaja nove mednarodne smernice, ki obljubljajo preobrat v zdravljenju PCOS in boljše življenje za vse, ki se spopadajo s tem sindromom.Globalna pobuda pri zdravljenju PCOS 2023

Mednarodne smernice za sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) iz leta 2023 so rezultat globalnega partnerstva. Te obsežne smernice, ki jih podpirajo strokovnjaki iz 71 držav, ponujajo 254 priporočil in praks.Personaliziran pristop

Medtem ko poudarjajo pomen zdravega življenjskega sloga, smernice poudarjajo, da ni enotnega pristopa k prehrani ali vadbi. Sam PCOS ima več obrazov, vsaka ženska se srečuje z drugačnimi simptomi, prihaja z drugačnim izhodiščem, željami ter cilji zato je individualna obravnava bistvena. Omejevalne diete in sledenje prehransko neuravnoteženim dietam so močno odsvetovane. Priporočena je uravnotežena prehrana prilagojena individualnim preferencam in ciljem.PCOS – več kot le jajčniki

Strokovnjaki ugotavljajo, da je samo ime PCOS lahko zavajajoče ter poudarjajo, da ne gre samo za bolezen jajčnikov; gre za zapleteno zdravstveno stanje žensk. Cilj novih smernic je premakniti fokus z jajčnikov na širše razumevanje, ki vključuje reproduktivne, psihološke, presnovne in kardiovaskularne vidike.Zdravila in zdravljenje PCOS

Smernice podajajo celovita priporočila o možnostih zdravil in zdravljenja, vključno z uravnavanjem hormonov in obvladovanjem simptomov. Poudarjajo pomen obravnave povečanega tveganja za kardiovaskularne bolezni in obstruktivno apnejo v spanju pri posameznicah s PCOS.Spalna apnea pri PCOS

Smernice opozarjajo na pogost pojav obstruktivne apneje v spanju med ženskami s PCOS in svetujejo redno preverjanje tega stanja. Pomanjkanje spanja zaradi obstruktivne apneje v spanju (OSA) lahko vodi do različnih zdravstvenih problemov pri ženskah s PCOS. Terapije za OSA so se izkazale za učinkovite pri zmanjševanju metaboličnih težav, kot so inzulinska rezistenca in povišan krvni tlak. Zato smernice za PCOS močno priporočajo redno preverjanje OSA, da bi zmanjšali kardiometabolična tveganja.Opozorilo na metformin in B12

Smernice izpostavljajo možno povezanost med jemanjem metformina in zmanjšanimi vrednostmi vitamina B12, kar poudarja pomen rednih kontrol in dodajanja vitamina, če je potrebno. Metformin je med zdravili, ki se ženskam s PCOS pogosto svetuje, čeprav njegova uporaba za PCOS ni uradno potrjena. Pogosto se skupaj z življenjskimi spremembami predpisuje za uravnavanje telesne teže, hormonov in metabolizma pri ženskah s PCOS.Poudarek na nosečnosti

Dodan je poudarek na obdobje nosečnosti, zlasti zaradi povečane možnosti za različne težave, kot so pridobivanje teže med nosečnostjo, spontani splav, sladkorna bolezen med nosečnostjo, visok krvni pritisk, preeklampsija in prezgodnji porod. Priporočajo, da se nosečnicam s PCOS čim prej ponudi prilagoditev življenjskega sloga, da bi zmanjšale možnost za te zaplete.Diagnostična revolucija

Pravočasna in natančna diagnoza je izziv za mnoge ženske. Včasih lahko traja tudi do dve leti, preden ženske prejmejo ustrezno. Ženske bodo pogosto morale obiskati dva ali tri zdravstvene delavce, preden dobijo diagnozo. Še posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da v nekaterih primerih ženske diagnoze sploh ne dobijo, dokler ni že prepozno.

Smernice za leto 2023 uvajajo novo diagnostično orodje, prilagojeno splošnim zdravnikom, s poudarkom na hormonskih testih namesto ultrazvoka. Namen tega orodja je poenostaviti diagnostični postopek in zagotoviti, da ženske prej dobijo pravo diagnozo.

Prav tako razširijajo kriterij za diagnozo s vključitvijo Anti-Müllerian Hormona (AMH) kot alternative ultrazvoku pri odraslih ženskah, kar naj bi obljubljalo hitrejšo in manj invazivno diagnozo.


Celovito zdravljenje in obvladovanje simptomov PCOS

Nove smernice prinašajo jasnost in ponujajo širši pristop k obvladovanju simptomov PCOS. Poudarjajo pomen personaliziranih zdravstvenih pristopov in boljše obravnave v nosečnosti. Smernice prav tako poudarjajo pomen razumevanja edinstvenih izzivov, s katerimi se soočajo ženske s PCOS, in njihovega celovitega obravnavanja.


Odpravljanje vrzeli v usposabljanju zdravnikov pri zdravljenju PCOS

Pomemben izziv pri učinkovitem obravnavanju sindroma policističnih jajčnikov (PCOS) je pomanjkanje zadostnega znanja in usposabljanja zdravstvenih strokovnjakov. To pomanjkanje informacij včasih vodi do zamujene ali napačne diagnoze. Eden od korakov, ki jih bodo naredili v tej smeri, je pisanje medicinskim dekanom in izobraževalnim ekipam tudi na mednarodni ravni, da se poudari potreba po prilagoditvi učnih načrtov na podlagi teh spoznanj. Pravijo, da bi to moralo biti vgrajeno v osnovno učno gradivo, že pri razumevanju osnovne patofiziologije pogostih bolezni, saj je PCOS resnično razširjen – po pogostosti prekaša celo sladkorno bolezen za 50 %. Zato je nujno, da se temu nameni pomembno mesto že v začetnih izobraževalnih korakih.Poenostavitev diagnostičnega postopka

Ob priznavanju zapletenosti diagnosticiranja PCOS nove smernice uvajajo poenostavljeno diagnostično orodje, prilagojeno splošnim zdravnikom. To orodje ponuja preprost algoritem, ki vodi zdravnike, kdaj naj opravijo določene teste, in poudarja bistvene značilnosti, ki jih je treba upoštevati pri postavitvi natančne diagnoze.

Dajanje prednosti bolnikovim potrebam

Smernice postavljajo ženske v središče vseh premislekov. Novi pristopi v smernicah in diagnostičnem orodju želijo okrepiti zaupanje splošnih zdravnikov pri obravnavi sindroma policističnih jajčnikov (PCOS) in poudariti razumevanje PCOS kot kompleksne, dolgotrajne bolezni, ki nima vpliva samo na jajčnike. Ključno je prepoznati, da PCOS vpliva na celoten organizem, prizadene približno eno od osmih žensk. To stanje ne prinaša le vplivov na reproduktivno zdravje, temveč vključuje tudi psihološke, presnovne in kardiovaskularne vidike.

PCOS Akademija je že na začetku prepoznala to pomembno dejstvo. Zato je v svoje okrilje združila 8 strokovnjakov, ki pokrivajo široko paleto področij (ginekologija, endokrinologija, spremljanje cikla, psihologija, dermatologija, nega kože, prehrana in vadba).


Celovita priporočila za celostno obravnavo


Smernice vključujejo priporočila za diagnozo, življenjski slog, dobro počutje, plodnost in zdravljenje ter izboljšano nego in podporo. Primarni cilj je zadovoljiti nujne potrebe žensk s PCOS.

Razkrivanje mitov in zmanjševanje stigme

Mnoge ženske s PCOS občutijo pristranskost zaradi povečane telesne teže, zlasti v zdravstvenih ustanovah. Ne gre le za številko na tehtnici; gre za splošno zdravje in dobro počutje. Zdravstveni delavci so zdaj pozvani, da spremenijo svojo perspektivo in se osredotočijo na zdravstveno vedenje in ne le na težo. Izrazi, kot je “večja teža”, se spodbujajo namesto potencialno stigmatizirajočih, kot je “prekomerna telesna teža” ali “debela”.

Pozivajo naj zdravstveni delavci ne pozabijo, da je potovanje vsake ženske s PCOS edinstveno. Ne glede na to, ali gre za sprejemanje zdravega življenjskega sloga ali iskanje posebnih zdravljenj, mora biti njihova izbira, brez obsojanja.Končne misli o smernicah za zdravljenje PCOS

Smernice PCOS 2023 so zrno upanja za ženske po vsem svetu. Zagotavljajo obsežen načrt za razumevanje, diagnosticiranje in obvladovanje PCOS, s čimer zagotavljajo, da ima vsaka ženska vire in znanje, ki jih potrebuje.

A čeprav so nove smernice za PCOS korak v pravo smer, imava pomislek o priporočilu uporabe kontracepcijskih tablet kot primarnega sredstva za “zdravljenje” , saj so znana povezana tveganja, kot so povečani trigliceridi, vnetje in večje tveganje za nastanek krvnih strdkov.

Upoštevajoč kardiovaskularna tveganja pri mnogih ženskah s PCOS, se nama pojavi vprašanje, zakaj v tem primeru zavzema hormonska kontracepcija prvo mesto?

Na področju prehrane bi si želeli več podrobnosti, čeprav je poudarek na posameznici prilagojeni prehrani in izogibanje preveč omejujočim in prehransko neuravnoteženim dietam dobrodošel.

Prav tako sva zadržani do ideje bariatrične operacije. Odpravljanje temeljnega vzroka debelosti je ključnega pomena. To se pogosto začne z razumevanjem posameznikove psihološke miselnosti in nato s prehodom na poseg v življenjski slog. Kirurgija bi lahko ponudila hitro rešitev, vendar brez obravnavanja osnovnih težav ostaja njena dolgoročna učinkovitost vprašljiva.

O gostu

pcos akademija
PCOS Akademija
Simona Fabjan & Urška Rojko

Edinstven in celosten pristop k obvladovanju sindroma policističnih jajčnikov.

PCOS Akademija obravnava celoten spekter fizičnih, čustvenih, duševnih, socialnih in okoljskih vplivov, ki lahko prizadanejo zdravje žensk. Uporablja prilagojene strategije, ki upoštevajo njeno edinstveno stanje, potrebe in okoliščine. Uporablja najprimernejše pristope iz različnih disciplin ter tako pomaga ženskam, da ponovno pridobijo samozavest in ohranijo optimalno zdravje.

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Ali si

Reši kviz

vedela?

Ali te stres omejuje pri izgubi telesne maščobe?

Prenesi si vodnik za vadbo v nosečnosti

Brskaj
kategorije

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni
nestology urška rojko
Prehrana

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni
nestology urška rojko
Prehrana
diastaza rektusov po porodu
Po porodu

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni

Preberi tudi

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
PCOS AKADEMIJA
Hormoni
Ženska v svojih 40-ih, morda razmišlja o znakih perimenopavze.
Menopavza
hujšanje v menopavzi
Menopavza
aktiven življenjski slog
Lifestyle

Prenesi si

Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Prenesi si
Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

To spletno mesto uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.