Te skrbijo posledice nezadostnega vnosa energije?

Preveri ali je padec zmogljivosti in dosežen plato posledica prenizkega energijskega vnosa.

NOV KVIZ: Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Kaj povzroča tvoj PCOS? Kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

nestology women celulite
Lifestyle
Odkrivanje misterioznosti celulita
nestology women celulite
Lifestyle
Odkrivanje misterioznosti celulita

Si naveličana celulita na stegnih in zadnjici? Te mikajo vse kreme, čaji in tretmaji, ki obljubljajo, da bo celulit izginil? Preden izprazniš svojo denarnico zaradi teh izdelkov, raziščimo resnico o celulitu in o tem, ali ga dejansko lahko zmanjšamo ali ne. V tem članku bomo presekali marketinški “hype” in razblinili oblake, ki stojijo za celulitom. Torej, vzemi skodelico čaja (brez lažnih obljub) in začni z branjem!

ženska izvaja dry brushing za odpravo celulita

Celulit – nekaj, česar mnogim ženskam krati njihov vsakdan. Zaradi grudastega, neravnega videza na koži se počutimo manj samozavestne v lastnem telesu. Na žalost številna podjetja izkoriščajo to negotovost s prodajo izdelkov, ki obljubljajo, da bodo v hipu “izbrisali” celulit. Vendar resnica leži onkraj prodajnih brzic in na žalost zanjo ni hitre rešitve.

Pravzaprav se ženske zaradi spoliranih fotografij na socialnih omrežjih niti ne zavedamo, da ima do 90 % odraslih žensk določeno stopnjo celulita. Ja, prav bereš…nisi edina. A se zavedam, da ti ta nadloga velikokrat povzroči glavobol in da če je le možno bi se ga želela nekako vsaj omiliti. A imam prav?

Zato je najprej pomembno razumeti, kaj je celulit in kako se z njim učinkovito spopasti, da ti ne bo spodletelo na tržnih akcijah za prodajo izdelkov, ki se pogosto zanašajo na lažne obljube in zavajajoče oglaševanje, ki le redko delujejo.

Kaj povzroča celulit?

Celulit je gručasto stanje kože, ki se lahko pojavi na zadnjici, stegnih, bokih in trebuhu. Povzročajo ga maščobne celice, ki pritiskajo na oslabljena vezivna tkiva pod kožo, kar ustvari učinek jamice ali »pomarančasto« kožo. Vzrok za nastanek celulita lahko pripišemo mikrocirkulacijskemu sistemu in limfi, zunajcelični matrici (medceličnini) ter odvečni podkožni maščobi.

Za celulitom naj bi trpelo kar 80-90 odstotkov žensk. Nekatere ženske so bolj nagnjene k temu kot druge. Količina celulita, ki ga ženska ima in kako opazen je le-ta, je odvisno od tvojih genov, odstotka telesne maščobe in starosti. Tudi debelina tvoje kože vpliva na videz celulita.


Kadar povečana količina maščobnega tkiva v vezivnih prekatih pritiska na zgornje plasti kože, to doprinese zmanjšan pretok krvi in limfe skozi to področja. Posledično zaradi slabe prekrvavljenosti in s tem prehranjenosti tkiv pride do propadanja že tako oslabljenega vezivnega tkiva v koži. V končni fazi lahko pride še do zatekanja, nastaja edemov, vezivno tkivo se preoblikuje in postane trdo.


Zaradi vpliva estrogena se maščoba (pri ženskah, ki še niso v menopavzi) kopiči v večji meri na stegnih in zadnjici. To poleg tanjše povrhnice in dermisa na tem področju je tudi razlog zakaj je moč najti celulit ravno na teh predelih telesa.

Poznamo več vrst celulita


Ne, ne obstaja samo ena vrsta celulita. Pravzaprav obstaja več vrst celulita, ki se lahko razlikujejo po videzu in resnosti.

Endemični celulit – običajno boleč na otip. Pojavlja se predvsem po nogah in je posledica otežene cirkulacije krvi zaradi zbiranja odvečne tekočine.

Mehki celulit – opazen v položajih, ko se koža stisne. Pojavi se predvsem zaradi oslabljenega tonusa kože, lahko pa je tudi posledica številnih nihanj v teži. Običajno ga najdemo na zgornjem in zadnjem delu stegen, ter na področju zadnjice.

Kompaktni celulit – zanj so značilne trde in čvrste maščobne obloge. Pojavlja se predvsem pri ženskah s prekomerno telesno težo.

Stopnje celulita

Stopnja celulita se lahko razlikuje od osebe do osebe in lahko sega od blagega do hudega. Obstaja lestvica štirih stopenj celulita po Nurnberg-Mullerju, s pomočjo katere lahko določimo stopnjo:

  • Stopnja 0: celulita ni pri stiskanju kožne gube, v stoječem in ležečem položaju.
  • Stopnja I: celulit je viden pri stiskanju kožne gube.
  • Stopnja II: celulit je viden pri stiskanju kožne gube in v stoječem položaju.
  • Stopnja III: celulit je viden pri stiskanju kožne gube, stoječem in ležečem položaju.
stopnje celulita

Kako nastane celulit?

Celulit se pojavi zaradi kopičenja maščobe pod kožo. Strokovnjaki podkožno maščobno tkivo ponazorijo s »satovjem«. Maščobne celice se nahajajo v nekakšnih skupkih v svetlini »satovja«, obdaja pa jih plast vezivnega tkiva med katerimi potekajo tudi žile, ki tvorijo steno »satovja«. Ta pritisk na vezivna tkiva lahko povzroči nagubanje kože, kar ima za posledico značilen videz celulita z jamicami. Obsežnost celulita in kako viden je le-ta, je odvisno od genov, odstotka telesne maščobe in starosti. Prav tako nanj vpliva debelina kože in vezivnega tkiva.

Kateri so še ostali faktorji, ki vplivajo na pojavnost celulita?

Sončenje – Ultravijolični žarki naj bi namreč uničevali kolagen. Veliko vlogo pa igrajo tudi žile in kapilare. Kadar te niso sposobne prenašati dovolj vode in hranil do usnjice in povrhnice kože (ženske imajo šibkejše stene žil kot moški, zato te hitreje oslabijo.)

Kajenje – naj bi prav tako slabo vplivalo na nastanek celulita. Nikotin namreč zoži žile v koži in zmanjša pretok krvi ter proizvodnjo kolagena, kar lahko poslabša videz celulita.

Dehidracija – Nezadostno pitje vode lahko povzroči zastajanje tekočine, zaradi česar je lahko celulit bolj opazen.

Strokovnjaki navajajo tudi stres, uporabo pretesnega perila ali oblačil, previsoke pete, starost, slaba cirkulacija in limfna drenaža, tanjšanje epidermisa, nosečnost, vnetja, povečanje telesne teže, genetika.


Tudi menstrualni cikel lahko igra vlogo pri tem. Namreč, večina žensk v lutealni fazi bistveno bolj zadržuje vodo v telesu, kar lahko vodi k poslabšanju videza celulita.

Zakaj so moški skoraj brez celulita – te dejstvo, da ima le 10% moških celulit preseneti? Zakaj je temu tako?

Razlog za to naj bi se nahajal v sami fiziologiji. Dominanca estrogena pri ženskah je namreč razlog zakaj je celulit »ženska nadloga«. Pri večini žensk maščobne celice in vezivno tkivo, ki le-to obdaja, potekajo pravokotno proti površini kože, medtem ko pri moških in ženskah brez celulita potekajo diagonalno. Pri slednjih je torej pritisk na zgornje plasti kože dokaj enakomeren, pri ženskah s celulitom pa maščobne celice na usnjico in povrhnjico pritiskajo neenakomerno, kar ima za posledico »pomarančasto kožo«.

nastanek celulita

Kakšen vpliv imajo hormoni na pojav celulita?

Hormoni naj bi imeli velik vpliv na pojavnost celulita. Glavni krivci naj bi bili estrogen, inzulin, noradrenalin, ščitnični hormoni in prolaktin.


Estrogen vpliva, na to, da se kolagenska vlakna v vezivnem tkivu mehčajo oziroma se skrajšajo. Tako maščoba, ki se nahaja v podkožju (v najgloblji plasti kože) pritiska proti površju kože. Prav tako estrogen poveča nivo alpha 2 receptorjev, ki zavirajo sproščanje maščobnih celic (ti receptorji se pri ženskah nahajajo predvsem v spodnjem delu telesa). To se kaže na ti. »problematičnih« območjih telesa, kjer se maščobne kisline lažje shranjujejo v maščobnih delicah in težje porabljajo za energijo.

Ali se bom znebila celulita če shujšam?

Kot že rečeno, celulit ni neposredno povezan s prekomerno telesno težo. Imajo ga lahko tudi suhe ženske in obratno. Hujšanje sicer lahko do določene mere zmanjša obseg celulita, ne more pa ga popolnoma odpraviti. Zakaj? S hujšanjem bomo zmanjšali le količino maščobnega tkiva v podkožju, ne pa tudi v dermalnem sloju kože.


Poleg tega se je tukaj potrebno nasloniti na mnogokrat napačno razumljeno dejstvo.Izguba telesne maščobe ni enačaj izgubi telesne teže. Torej, drugače povedano, manjša številka na tehnici še ne pomeni, da gre za manjši odstotek telesne maščobe. Ta je, sploh na začetku, običajno posledica telesnih tekočin in glikogena.

Zakaj se vidnost celulita z leti povečuje?

V mladosti se med maščobnimi celicami in spodnjim delom kože nahaja debelejša plast veziva, ki preprečuje izbočenje maščobnih celic iz »satovja« proti površini kože. Dermis je najbolj kompakten okoli 30-tega leta starosti. Po tem, začne proizvodnja kolagena in elastina padat, kar vpliva na količino vezivnega tkiva in posledično tanjšanje in rahljanje dermisa in povrhnjice. Poleg tega vezivno tkivo z leti postane tudi trše, navpična kolagenska vlakna v podkožju se skrajšajo.


Padec estrogena pri ženskah v menopavzi naj bi zmanjšal pretok krvi do vezivnega tkiva, kar posledično doprinese manj kisika v tem področju, kar ponovno rezultira v manjši produkciji kolagena. Slednje hormonsko stanje je tudi razlog zakaj ženske v tem obdobju začnejo kopičiti dodatno telesno maščobo v predelu bokov in trebuha. Drug razlog za pojavnost celulita pa lahko pripišemo sedečemu načinu življenja in nepravilni prehrani. Skupek vseh teh dejavnikov rezultira v bolj izraženem celulitu.


Tukaj je potrebno omeniti, ne samo, da so ženske v menopavzi zaradi hormonskega stanja bolj podvržene nabiranju maščobe, temveč tudi osteoporozi. Zato je pomembno, da ženske v izogib temu v svoj vsakdan vključijo vadbo z bremeni.

Celulit v nosečnosti – Med nosečnostjo pride do določenih hormonskih sprememb, prav tako so ženske v tem obdobju bolj podvržene hranjenju maščobnih oblog. Sprememebe v cirkulaciji krvi in zadrževanje vode v telesu, poleg že prej omenjenih dejavnikov pa lahko stanje celulita še poslabšajo. Zato je optimalna prehrana in telesna aktivnost v tem primeru še toliko bolj priporočljiva.

Prehrana – Na izraženost celulita vpliva odstotek telesne maščobe. Torej, vse kar bo vplivalo na povečanje maščobnih celic, bo imelo direkten učinek na izraženost celulita. Zatorej nepravilna prehrana in presežek kalorijskega vnosa celulit še poslabšata.

»Kaj pa detox?«

Splošno znano je vrjetno že, da nas v vsakdanjem življenju obdaja nešteto toksinov, zato ja, eliminacija slednjih na kakršenkoli način je seveda priporočljiva za zdravje. Ampak ali to resnično zmanjša pojavnost celulita? Struktura kože in akumulacija maščobnega tkiva nista posledici toksinov. Poleg tega, še nimamo študije, ki bi dokazovala, da toksini preprečujejo »razpad« maščobnih celic.

celulit na nogah

Zakaj XYZ metode pomagajo le začasno?

Kot smo že omenili, celulit ni posledica sprememb krvnih in limfnih žil v predelih, kjer je viden celulit, temveč posledica normalne strukture ženskega podkožja in visokega odstotka telesne maščobe, slednji pa pripelje do motenj v cirkulaciji krvi in limfe in posledično do edema.

Limfna drenaža – Pri limfni drenaži gre za odpravljanje oteklin, ki so posledica motenj obtoka. Zatorej, kot taka lahko pomaga odstraniti edem(dodaj medislovar link), vendar je učinek le začasen saj nismo imeli nikakršnega vpliva na neposreden nastanek celulita (maščobnih celic!).

Anti-celulitna masaža – Pri anti-celulitni masaži gre za mobilizacijo in raztegnitev vezivnega tkiva v koži. Morebitno izboljšanje videza celulita po masaži je lahko posledica zatečenosti kože in redistribucije podkožne maščobe. Izboljšanje cirkulacije v masiranem predelu pa naj bi bilo kratkotrajno, torej ne pomaga pri dolgotrajni odpravi celulita.

Anti-celulitne kreme – strokovnjaki povdarjajo, da bi krema morala prodret dovolj globoko v samo kožo, da bi imela efekt na maščobne celice, in kot drugo bi morala biti koncentracija dovolj velika. Če lahko verjamemo študijam, jim ne govorijo ravno v prid. Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so testirali delovanje krem proti celulitu. Do kakšnih spoznanj so prišli? Čudežev ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil po pričakovanjih minimalen. Po uporabi posameznega izdelka se je pri prostovoljkah obseg stegen v povprečju zmanjšal do 3 mm. Na ZPS-u pravijo, da denar, ki bi ga namenili za nakup izdelka za odpravo celulita, raje namenite za športne aktivnosti in zdravo prehrano. Celotno oceno Zveze potrošnikov Slovenije si lahko prebereš tukaj.

Laser ali svetlobna terapija – Čeprav je slednji (vsak laser ni enak) prinesel določene rezultate, je potrebno več terapij, ki lahko dodobra udarijo po denarnici. Poleg tega je rezultat viden le nekaj mesecev.

Dopolnila – Prehranska dopolnila, kot so kofein, ginko biloba, izvleček grozdnih pešk, ribje olje, naj bi pomagali pri zmanjšanju celulita,a ni zanesljivih dokazov, ki bi lahko potrdili učinkovitost.

Ali liposukcija odstrani celulit?

Novejša študija dokazuje, da je tudi učinek liposukcije kratkotrajen. Maščoba, ki so jo ženskam odstranli iz stegen in spodnjega dela trebuha, se je po letu dni vrnila. Zanimivo je morda to, da se ni vrnila na isto mesto kjer je bila odvzeta (torej stegen), temveč na zgornji del trebuha, okoli ramen in na triceps.

Učinkoviti pristopi k odpravi celulita

Celulit je posledica genetike in načina življenja, zato trajnega zmanjšanja celulita na neinvaziven način ni mogoče doseči drugače, kot s spremembo življenjskega stila. Več kot je maščobnih celic, večje kot so, bolj pritiskajo na vezivno tkivo. Od tega, v kakšni fazi se nahaja celulit (torej ali že prihaja do zastaja tekočin in preoblikovanja vezivnega tkiva, ali ne) pa je odvisen končen rezultat.


Lepotni saloni ponujajo res ogromno načinov s katerimi se lahko znebiš celulita, nekateri morda res dajejo kratkotrajno izboljšanje, a vsem je skupno eno: kratkotrajen učinek in nekoliko manjša denarnica.


Tako kot govori »Mali princ«: »Ne pride daleč, kdor gre kar naravnost…«

Pomembno je razumeti, da za celulit ni hitre rešitve. Čeprav obstajajo tretmaji, ki lahko pomagajo zmanjšati videz celulita, kot je laserska terapija ali radiofrekvenčna terapija, ti tretmaji niso trajna rešitev in zahtevajo stalno vzdrževanje. Najučinkovitejši način za reševanje celulita je sprememba življenjskega sloga, kot sta zdrava prehrana in redna vadba, ki lahko pripomoreta k zmanjšanju količine podkožnega maščevja ter izboljšata pretok krvi in limfe. Z zdravim načinom življenja in realističnimi pričakovanji lahko dosežeš dolgotrajne rezultate pri zmanjševanju videza celulita.

Byun, S-Y., Kwon, S-H., Heo, S-H., Shim, J-S., Du, M-H., & Na, J-I. (2015, June). Efficacy of slimming cream containing 3.5% water-soluble caffeine and xanthenes for the treatment of cellulite: Clinical study and literature review. Annals of Dermatology, 27(3), 243-249
Emanuele, E. (2013, December). Cellulite: Advances in treatment: Facts and controversies. Clinics in Dermatology, 31(6), 725-730
Luebberding, S., Krueger, N., & Sadick, N. S. (2015, August). Cellulite: An evidence-based review. American Journal of Clinical Dermatology, 16(4), 243-256
Mayo Clinic Staff. (2014, November 15). Cellulite - definition
Turati, F., Pelucchi, C., Marzatico, F., Ferraroni, M., Decarli, A., Gallus, S., … Galeone, C. (2014, January). Efficacy of cosmetic products in cellulite reduction: Systematic review and meta-analysis. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, Volume 28, Issue 1, p1–15
Zerini, I., Sisti, A., Cuomo, R., Ciappi, S., Russo, F., Brandi, C., … Nisi, G. (2015, September). Cellulite treatment: A comprehensive literature review. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(3), 224-240
Young VL, DiBernardo BE. Comparison of Cellulite Severity Scales and Imaging Methods. Aesthet Surg J. 2021 May 18;41(6):NP521-NP537. doi: 10.1093/asj/sjaa226. PMID: 32785706; PMCID: PMC8129470.

O avtorju

Hey there!

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Ali si

Reši kviz

vedela?

Ali te stres omejuje pri izgubi telesne maščobe?

Prenesi si vodnik za vadbo v nosečnosti

Brskaj
kategorije

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni
nestology urška rojko
Prehrana

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni
nestology urška rojko
Prehrana
diastaza rektusov po porodu
Po porodu

Ne spreglej

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
aktiven življenjski slog
Lifestyle
nestology ženska fiziologija
Trening
menstrualni cikel nestology
Hormoni

Preberi tudi

Photo by Marcus Aurelius from Pexels
Gosti
PCOS AKADEMIJA
Hormoni
Ženska v svojih 40-ih, morda razmišlja o znakih perimenopavze.
Menopavza
hujšanje v menopavzi
Menopavza
aktiven življenjski slog
Lifestyle

Prenesi si

Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Prenesi si
Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

To spletno mesto uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.