Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Te skrbijo posledice nezadostnega vnosa energije?

Preveri ali je padec zmogljivosti in dosežen plato posledica prenizkega energijskega vnosa.

NOV KVIZ: Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Kaj povzroča tvoj PCOS? Kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Perimenopavza – čas za spremembe
Menopavza
Perimenopavza - čas za spremembe
Perimenopavza – čas za spremembe
Menopavza
Perimenopavza - čas za spremembe

Perimenopavza ni beseda, nad katero bi večina žensk bila navdušena. Spremlja jo utrujenost, nezmožnost hujšanja, povečanje telesne teže in telesne maščobe okoli trebuha. Zaradi hormonskih sprememb imamo občutek, da vse kar smo delale do sedaj enostavno več »ne deluje«, kljub isti prehrani in treningom. Tudi regeneracija po treningu je slabša občutek imamo, da naše telo več ni tako zmogljivo kot je nekoč bilo. Dajva raziskat, kaj je perimenopavza, kako vpliva na tvoje telo in kaj lahko storiš, da se boš počutila bolje.

simptomi v perimenopavzi

Ta življenjska faza je lahko polna sprememb in fino je vedeti, kaj lahko pričakuješ. V tej objavi na blogu bova danes razpravljali o najpogostejših simptomih perimenopavze in o tem, kako jih lahko obvladaš. S teboj bom delila tudi nekaj nasvetov, kako v tem času ostaneš zdrava in se počutiš najbolje. Beri dalje, če želiš izvedeti več!

Kakšna je razlika med perimenopavzo in menopavzo?

Za začetek je smiselno, da definiramo izraze v menopavzalnem prehodu, saj na tem področju prihaja do zmede. Strokovnjaki na splošno delijo menopavzo v tri obdobja:

 • Predmenopavza: gre za obdobje, ko ženska nima simptomov perimenopavze ali menopavze. V teh reproduktivnih letih ima ženska še vedno mesečni ciklus (reden ali nereden).
 • Perimenopavza po drugi strani pomeni “okoli menopavze”. Znana je tudi kot prehodna faza menopavze. Gre za obdobje, kjer naj bi ženska že začela doživljati simptome menopavze.
 • Menopavza: gre za čas opredeljen s koncem zadnje menstruacije. Natančneje, ko je od zadnje menstruacije minilo 12 zaporednih mesecev.
 • Postmenopavza: gre za obdobje po menopavzi v katerem ženska ostane celo življenje.

Naravna menopavza lahko nastopi že po 40. letu starosti, v povprečju pa ženske menstruacijo izgubijo pri 51 letih. Kadar gre za izgubo menstruacije pred 40.letom, govorimo o prezgodnji menopavzi. O zgodnji menopavzi govorimo, kadar pride do izgube menstruacije pred 45. Letom. Inducirana menopavza pa je definirana s prenehanjem delovanja jajčnika po kirurški odstranitvi (z ali brez odstranitve maternice) ali po iatogeni ablaciji ovarijske funkcije (npr. po kemo- ali radio-terapiji).

Do nedavnega smo uporabljali izraze, kot so perimenopavza, klimakterij in klimakterični sindrom. Od leta 2012 uporabljamo izraz menopavzni prehod, ki opisuje obdobje fizioloških sprememb od postopnega usihanja ovarijske funkcije do prenehanja njegovega delovanja.

-Slovensko menopavzno društvo-

       

Kaj je perimenopavza in kako vpliva na tvoje telo?

Že sama beseda »peri« nam pove marsikaj. Perimenopavza pomeni obdobje okrog menopavze. Strokovnjaki definirajo, da se to obdobje začne, ko ženska opazi prve simptome menopavze in se konča, z zadnjo menstruacijo. Perimenopavza tako predstavlja prehodno obdobje pred menopavzo, ko jajčnik počasi izgublja svojo funkcijo. Posledično raven “ženskih” (estrogen, progesteron) in moških hormonov postopoma upada.

A ko govoriva o »upadanju« ne govoriva o linearnem padanju hormonov. Obdobje perimenopavze je namreč sila razburkano. Nihanje naših hormonov izgleda nekako takole:

Hormoni skozi celotno življenjsko dobo ženske - nihanje hormonov v perimenopavza

To poskakovanje in ples hormonov v našem telesu pa je razlog zaradi česar se ženske (vsaka na svoj način) v tem obdobju srečamo z raznimi simptomi. Zato ne preseneča, da se ženske v tem obdobju z vsemi simptomi, ki jih perimenopavza običajno s seboj prinaša znajdemo v dokaj kaotičnem položaju.

Kako dolgo boš »borbala« s poskakajočimi se hormoni je vprašanje na katerega ti natančno ne znamo odgovoriti, saj slednje pri vsaki posameznici traja različno dolgo. V povprečju nekje 3 do 4 leta, čeprav se lahko zgodi da traja tudi le nekaj mesecev ali celo desetletje.

Perimenopavza – občutljivo obdobje, kjer ne smeš pozabit nase

Pomembno je, da se zavedamo, da do sprememb prihaja že leta pred nastopom menopavze (2 do 12 let prej). To pomeni, da bomo okrog 30ih ali 40ih let že deležne določenih sprememb.

V poznih 30-ih letih namreč ne proizvajamo več toliko progesterona. Zmanjša se tudi število in kakovost foliklov, kar povzroči upad proizvodnje estrogena in manj ovulacij. Posledično se dolžina cikla in krvavitev v 40-ih nekoliko spremeni.

V obdobju perimenopavze je izjemno pomembno, da si sežemo v roko in priznamo koliko (če) skrbimo dovolj zase, za svoje zdravje. Namreč, gre za občutljivo obdobje, kjer lahko majhne zdravstvene težave prerastejo v velike, trajne, če jih ne naslonimo.

Z drugimi besedami; to kar boš danes naredila za svoje zdravje, se ti bo bistveno obrestovalo kasneje ko prestopiš uraden prag menopavze.

Kako vem da sem v perimenopavzi?

Prvi znak perimenopavze je običajno sprememba menstrualnega cikla. Večina žensk ima v 40-ih krajši cikel, kot so ga imele 20 let pred tem. Pozneje, v obdobju perimenopavze pa naj bi bili cikli daljši in krvavitve šibkejše.  

Zmanjšano izločanje estrogena in progesterona v krvi poveča koncentracijo folikel stimulirajoči hormona  (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH) ter in androgenih hormonov (npr. testosteron). Ravno to nihanje hormonov pa je eden izmed razlogov zaradi česar ženske doživljamo telesne in duševne spremembe.

Z merjenjem FSH in LH v krvi je sicer mogoče določiti, ali je ženska v perimenopavzi, vendar glede na to, da raven FSH in LH zaradi občasno odzivajočega se folikla niha, iz ene same preiskave ni mogoče ugotoviti, na kateri stopnji do menopavze se ženska nahaja. Zato zdravniki pogostokrat ocenjujejo slednje tudi preko simptomatike.

Razumevanje nihanja hormonov v obdobju perimenopavze

Za lažje razumevanje si poglejva kakšno vlogo sploh imajo spolni hormoni v našem telesu in kaj se z njimi zgodi, ko vstopimo v menopavzo.

Estrogen v življenju ženske

Estrogen predstavlja izraz za skupino hormonov estradiol, estron in estriol, ki nihajo odvisno od tega v katerem obdobju se ženska nahaja (med nosečnostjo, pred menopavzo, v perimenopavzi ali po menopavzi).

Tvoje telo proizvaja tri tipe estrogena

Najbolj pogost v rodni dobi je estradiol. Glavni estrogen med nosečnostjo je estriol. Edini estrogen, ki ga telo ustvarja v menopavzi pa je estron.

Estrogen skrbi za normalen razvoj, redne cikluse, ohranja holesterol v normalnih mejah, vpliva na metabolizem, možgane, mišice, srce, kožo, skrbi za močne kosti,…

Kot vidiš ima v telesu kar pomembno mesto.

Ko prestopimo prag menopavze v telesu prevlada estron. Estron je najšibkejši izmed vseh estrogenov. Je kar 10-krat manj potenten kot estradiol. Prav tako je njegova funkcija nekoliko drugačna. Ne spodbuja telesa k ustvarjanju mineralne gostote kosti, ne spodbuja našega imunskega sistema pri boju proti tujkom kakor tudi ne grajenju mišične mase.

Medtem ko lahko visok nivo estrogena povzroči napihnjenost, boleče prsi in močne menstrualne krvavitve, nizek nivo povzroči vročinske oblive, nočno potenje, glavobol, izgubo kostne gostote, utrujenost ipd.

Pomankanje estrogenov povzroči pospešeno izgubljanje kostne mase ter razvoj osteopenije in osteoporoze.

Ena izmed vlog estrogena je tudi, da zavira tvorbo in delovanje osteoklastov (celic, ki razgrajujejo kostnino). Zaradi pomankanja estrogenov se ravnovesje med tvorbo in razgradnjo kostnine po menopavzi poruši. Razgradnja se zaradi tega poveča.

Kostna razgradnja je pospešena prvih nekaj let po menopavzi. V tem obdobju lahko ženska izgubi kar 3 do 5-odstotkov kostne mase na leto. Zato igra vadba pomembno vlogo pri preprečevanju oz. zmanjšanju le-tega.

Progesteron v življenju ženske

Progesteron je najbolj znan kot hormon, ki ima sposobnost, da blokira škodljive učinke estrogena. Ko je progesteron uravnotežen z estradiolom lahko preprečuje menstrualne krče, občutljivost dojk in PMS pri ženskah, ki še imajo menstruacijo. Ima tudi vpljiv na inzulin in adrenalin, a njegova bistvena funkcija v rodni dobi je, da pripravi sluznico maternice na oplojeno jajčece in pomaga ohranjati zgodnjo nosečnost. Pomanjkanje progesterona lahko povzroči, da menstruacija med perimenopavzo postane neredna, obilnejša in daljša.

Testosteron v življenju ženske

Čeprav je testosteron znan kot “moški” hormon, je pomemben tudi za zdravje žensk. Ima namreč ključno vlogo pri proizvodnji estrogena pri ženskah, prispeva k boljšem libidu in pomaga ohranjati kostno in mišično maso. Sam vrh doseže pri ženskah v dvajsetih letih, nato počasi upada. Do menopavze je nivo le-tega nekje na polovici. Jajčniki še naprej proizvajajo testosteron tudi po prenehanju proizvodnje estrogena. S staranjem pa upada tudi proizvodnja testosterona iz nadledvičnih žlez, ter nadalje po menopavzi.

Kakšni so simptomi perimenopavze?

perimenopavza za ženske pomeni nov začetek

Jerilynn C. Prior, profesorica endokrinologije in metabolizma na Univerzi British Columbia v Vancouvru, ki je svojo kariero posvetila preučevanju menstrualnih ciklusov pravi, da bo ženska z rednimi menstrualnimi cikli najverjetneje v perimenopavzi takrat, ko se bo znaša v treh od devetih spodaj navedenih sprememb:

 • Daljše in/ali močnejše krvavitve
 • Krajši menstrualni cikli (25 dni ali manj)
 • Pojav bolečih, zatečenih ali grudastih prsi
 • Pojav zbujanja sredi noči
 • Močnejši menstrualni krči
 • Pojav nočnega potenja (še posebej pred začetkom menstracije)
 • Pojav ali povečanje že obstoječih migren
 • Pojav ali povečanje PMS-a
 • Povečanje telesne teže, kljub nesprememnjeni prehrani, vadbi

Kot sva omenili že zgoraj. Eden od prvih znakov, ki nakazuje da si se znašla v tem obdobju, je skoraj vedno sprememba menstrualnega cikla.

V tem času se pojavijo neredne menstruacije. Morda boš preskočila nekaj mesecev ali imela nenavadno dolge/kratke menstrualne cikluse. Tudi intenzivnost krvavitve se lahko spremeni. Menstruacija je lahko močnejša ali lažja kot prej.

V tem obdobju se simptomi pojavljajo in izginjajo, ter variirajo med ženskami. Pri nekaterih ženskah bodo simptomi izraziti, medtem ko jih druge sploh ne bodo zaznale. Simptomi, ki jih doživljaš, so (verjetno) začasni – niso vsi simptomi perimenopavze začasni, a večina naj bi jih bila.

Dajva na hitro preleteti tiste najpogostejše simptome.

Vročinski oblivi in nočno potenje

Strokovnjaki ocenjujejo, da kar 35-odstotkov do 50-odstotkov žensk v perimenopavzi trpi za vročinskimi oblivi. Ti običajno trajajo od 5 do 10 minut ter se med ženskami močno razlikujejo. Nekatere bodo občutile le rahlo toploto, spet druge pa bo oblil pot po celem telesu. Vročinski oblivi običajno trajajo še leto ali dve po menopavzi. Pri 10-odstotkih žensk pa vztrajajo še več let.

Bolečine med spolnim odnosom

Vloga estrogena je tudi, da spodbuja proizvodnjo sluzi, ki ohranja vlažnost nožnice in drugih delov spolovil. V pozni perimenopavzi je zaradi pomanjkanja estrogena te sluzi manj. Vaginalna suhost lahko povzroči srbenje in draženje ter izzove bolečine med spolnim odnosom. Slednje prispeva tudi k zmanjšanju spolne želje.

Močnejše krvavitve

Zaradi nižjega progesterona, ki uravnava rast endometrija se lahko maternična sluznica zadebeli. Iz tega razloga je ob nastopu menstruacije, krvavitev pogosto močnejša.

Spanec

Ocenjeno je, da naj bi 28-63%  žensk v perimenopavzi imelo težave s spanjem. Strokovnjaki kot razlog navajajo hormonska nihanja, spalno apnejo in sindrom nemirnih nog.

Depresija

Upad estrogena vpliva na možganska središča, ki nadzorujejo občutke zadovoljstva in optimizma. Ženske velikokrat občutijo nelagodje in nemir. Ta pa se lahko stopnjuje tudi do občutkov tesnobnosti in paničnih napadov. Pomembno se je zavedati, da nezdravljena depresija utegne trajati več tednov, mesecev ali celo let, zato je pomembno da se ženske z menopavzo seznanijo in pripravijo tako fizično kot psihično že preden zakorakajo vanjo.

Omotica

Med drugim imamo ženske lahko težave tudi z omotico, ki jo pripisujemo nižji ortostatski toleranci ali nihanju estrogena. Ženskam, ki so imele glavobole in napade migren v času ovulacije ali dneve pred menstruacijo, se naj bi stanje v perimenopavzi še poslabšalo. Zaradi sprememb v telesni temperaturi imajo ženske prav tako težave z nespečnostjo.

Povečanje telesne teže

Medtem ko mnoge ženske mislijo, da je povečanje telesne teže posledica menopavze ali del prehoda v menopavzo, je zanimivo dejstvo to, da se telesna teža zaradi spremembe spolnih hormonov ne spremeni, temveč se spremeni porazdelitev telesne maščobe.Mnoge ženske v menopavzi zaradi tega “dobijo” širši pas. (ženske v perimenopavzi običajno začnejo skladiščiti maščobo okrog bokov in stegen). Ta sprememba v porazdelitvi telesne maščobe je deloma tudi razlog, zakaj imajo ženske po menopavzi večje tveganje za srčni napad.

Ko že govorimo o tem, ne moremo mimo dejstva, da je razlog za kopičenje maščobnih blazinic tudi staranje ter zmanjšanje telesne aktivnosti. Zmanjšana telesna aktivnost je lahko posledica spremenjenega načina življenja ali težav s sklepi.

Pomembno je povdariti, da zaradi padca hormonov hitreje izgubljamo kostno maso. Zato bi morala biti telesna aktivnost pomemben del vsakdana vsake ženske v tem obdobju.

Stresna in urgentna urinska inkontinenca ter vnetja sečil

Pomanjkanje estrogena povzroči stanjšanje tkiva okrog vratu sečnega mehurja. Suhost nožnice (ki se po menopavzi običajno še poslabša) lahko povzroči srbenje in draženje. Oslabljena sluznica povzroči tudi ponavljajoča se vnetja spodnjih sečil. Zaradi sprememb v sečnem mehurju in sečnici prihaja v obdobju po menopavzi pogostokrat do stresne urinske inkontinence. Razlog za to je vpliv estrogena na sluznice, ki obdajajo nožnico, sečni mehur, sečevod in sečnico. Poleg tega postanejo mišice, ki podpirajo maternico in preprečujejo uhajanje urina iz mehurja, šibkejše. Zato je pomembno, da začnemo s krepitvijo mišic medeničnega dna še preden prestopimo prag menopavze.

Ostali simptomi, ki jih strokovna literatura še navaja so:
 • izguba kratkoročnega spomina,
 • zmanjšanje sposobnosti koncentracije,
 • občutek manjvrednosti,
 • neodločnost,
 • agresivnost,
 • strah,
 • slabost,
 • utrujenost,
 • povišan krvni tlak,
 • inzulinska rezistenca
 • osteoporoza in sprememba razmerja ter nivoja maščob v krvi.

Kako obvladovati simptome perimenopavze

perimenopavza čas zate

Perimenopavza je idealen čas za uvajanje zdravih sprememb življenjskega sloga. Kadar se zavedamo sprememb do katerih pride v telesu v obdobju po menopavzi, lahko s pravilnim pristopom zagotovimo kakovostnejše biološko staranje ter preprečimo ali zmanjšamo marsikatero tveganje za nastanek bolezni.

Sledenje menstrualnemu ciklu

Spremljanje mesečnih krvavitev se priporoča vsem ženskam. Predvsem pa nam v obdobju perimenopavze, da vpogled v dogajanje v telesu. Priporočam, da si na telefon naložiš aplikacijo (npr. »Flo«), saj boš s pomočjo beleženja imela avtomatsko izračunano, tako dolžino med posamezni cikli, kot tudi ostale simptome.

Prehrana v perimenopavzi

Pomembno je, da se ognemo prenizkemu kalorijskemu vnosu, saj lahko s slednjim simptome še dodatno poslabšamo. Smiselno je enostavne ogljikove hidrate nadomestiti s kompleksnimi in predvsem poskrbeti za zadosten vnos beljakovin (okvirno 2g na kilogram telesne teže).

Ženske že nasplošno v večini pojejo premalo beljkovin. Doseganje optimalnega vnosa tega makrohranila, pa je v obdobju peri- in po-menopavze kritično. Zadosten vnos beljakovin bo pomagal pri boljšemu delovanju možganov, sintezi mišičnih beljakovin ter manjšemu kopičenju odvečne telesne maščobe.

Prav tako je pomemben vnos vitamina D in kalcija. Tudi magnezij, cink, B-kompleks in omega 3 maščobne kisline je vredno umestiti v prehrano.

Telesna aktivnost v perimenopavzi

Redna vadba je v obdobju perimenopavze ključna!

Namreč, upad spolnih hormonov v perimenopavzi vpliva na sposobnost pridobivanja mišične mase, izgubo kilogramov in skladiščenje viceralne maščobe.

Estrogen prav tako vpliva na mišičnino, veziva in hrustančevino, saj vsak izmed njih vsebuje estrogenske receptorje. Upad estrogena se tako kaže tudi na mišični šibkosti, na pospešeni izrabi hrustancev, večji razgradnji kolagena in manjši čvrstosti kit oz. mišičnih tetiv.

Kako to izgleda v praksi?

Na začetku, ko se začnejo kazati prvi simptomi perimenopavze imamo občutek, da vse kar smo delali do sedaj enostavno več »ne deluje«, kljub isti prehrani in treningom. Regeneracija po treningu je slabša, počutiš se bolj utrujeno in občutek imaš, da več ne moreš trenirat tako intenzivno kot nekoč.

Pomembno je, da na tej točki ne obupamo, saj lahko naredimo ogromno za svoje zdravje, v tej in naslednji fazi, ko stopimo čez prag menopavze.

Ustrezna, primerno intenzivna in redna vadba zmanjša dejavnike tveganja za številne kronične bolezni, izboljša perimenopavzne simptome, vpljiva ugodno na duševno zdravje, ohranja kostno in mišično maso, preprečuje dodatno nabiranje telesne maščobe, zmanjša tveganje za poškodbe in zmanjša prezgodno smrtnost.

Tukaj imam v mislih predvsem vadbo z bremeni ter aerobni trening. A tega se je potrebno lotiti z glavo. Premikanje bremena od točke A do točke B, samo po sebi ne bo stimuliralo izgradnje mišične mase. Za izgradnjo mišične mase mora stimulus biti dovolj velik, hkrati pa moramo le-tega podkrepiti z optimalno prehrano in regeneracijo. Na tej točki si potem moraš postaviti vprašanje: »Ali sem sposobna, imam dovolj znanja pri treningu z utežmi, da ne izzovem kakršnekoli poškodbe?«

V kolikor je tvoj odgovor ne, ti priporočam, da ob naslednji priložnosti pocukaš trenerja za rokav in ga prosiš za pomoč.

A pravilno izvajanje vaj je le ena stopnička, ki jo je pri treningu z utežmi potrebno upoštevati.

Spremembe, ki v tem obdobju nastajajo nam narekujejo, da je potrebno spremeniti tudi pogostost, intenzivnost, čas in vrsto vadbe, da se prilagodiva tvojemu spreminjajočemu se hormonskemu okolju.

Kar naju pripelje do naslednje pomembne točke in sicer vaj za mišice medeničnega dna.

Vaje za mišice medeničnega dna

Svetujem, da jih začneš izvajat čimprej. Vaje je potrebno izvajati vsaj 3-4-krat tedensko. Pomembno je, da si pri izvajanju vaj zbrana ter da jih izvajaš v miru. Na začetku za mnoge ženske predstavlja slednje kar nekaj mentalnega dela. Z vajo, ko vzpostavimo živčno-mišično povezavo, pa je izvajanje aktivacije teh mišic vedno lažja. V kolikor potrebuješ motivacijo za trening mišic medeničnega dna ti priporočam Perifit ,ki te preko aplikacije in igre spodbuja k treningu mišic medeničnega dna.

Druge metode za lajšanje simptomov perimenopavze:
 • Zmanjšaj kajenje in uživanje alkohola.
 • Omeji kofein: uživaj ga raje v dopoldanskem času
 • Koža: Kožne spremembe nam s staranjem ne uidejo. Prav tako upad hormonov povzroči določene spremembe, zato je pomembna uporaba zaščitnega faktorja, pitje zadostnih količin vode, izogibanje pretirani uporabi agresivnih mil in izdelkov, ki izsušijo kožo ter zmanjšanje stresa.
 • Izboljšaj kakovost spanca:
  1. Zaspi in se zbudi ob isti uri.
  2. Izogibaj se intenzivni vadbi pred spanjem.
  3. Ob sončnem zahodu zatemni stropna svetila in se izogibaj modri svetlobi.
  4. Preživi čim več časa na svežem zraku.
  5. Prilagodi temperaturo v spalnem prostoru.
  6. Izogibaj se preobilnim obrokom in »težki hrani« v večernem času

Ne pozabi; kar boš uspela narediti, do menopavze, bo imelo ogromen vpliv na tvoje življenje po tem obdobju.

– Urška Rojko-

O avtorju

Hey there!

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Ali si

Reši kviz

vedela?

Ali te stres omejuje pri izgubi telesne maščobe?

Prenesi si vodnik za vadbo v nosečnosti

Ne spreglej

Kaj moraš kot športnica vedeti o pomanjkanju železa?
Zdravje
Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu
Vadba & dojenje – Ali lahko treniram ko dojim?
Trening

Ne spreglej

Kaj moraš kot športnica vedeti o pomanjkanju železa?
Zdravje
Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu
Vadba & dojenje – Ali lahko treniram ko dojim?
Trening
Perimenopavza – čas za spremembe
Menopavza

Ne spreglej

Kaj moraš kot športnica vedeti o pomanjkanju železa?
Zdravje
Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu

Preberi tudi

Kaj moraš kot športnica vedeti o pomanjkanju železa?
Zdravje
3 razlogi, zakaj je <a>trening pod obremenitvijo</a> najboljša izbira pri PCOS
Trening
Nizka energijska razpoložljivost pri športnicah: tiha epidemija
Prehrana
Ženske s PCOS imajo spremenjeno vaginalno mikrobioto
Hormoni
7 najpogostejših napak, ki jih ženske delajo pri teku
Gosti

Prenesi si

Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Prenesi si
Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

To spletno mesto uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.