NOV KVIZ: Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Kaj povzroča tvoj PCOS? Kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Vodnik po menstrualnem ciklusu
Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Vodnik po menstrualnem ciklusu

Ameriški kolidž porodničarjev in ginekologov (ACOG) je menstrualni cikel označil za peti vitalni znak. Četudi nanj morda gledaš kot na »mesečno nevšečnost«, ti slednji prinaša kar nekaj zdravstvenih koristi. V nadaljevanju greva skozi vse, kar moraš vedeti o menstrualnem ciklusu.

ženska in menstrualni cikel nestology

Kaj je menstrualni cikel?

Beseda “menstruacija” izhaja iz latinske besede »menstruus«, ki pomeni mesečnik. Po definiciji gre za mesečno krvavitev, ki nastane zaradi vpliva endokrilnih žlez.[1] Gre za cikel hormonskih in fizioloških sprememb, ki žensko telo pripravi na morebitno zanositev. Ta proces se začne, z vstopom ženske v puberteto (znano tudi kot menarha) in se konča ob vstopu v menopavzo. Nihanja hormonov sprožijo tudi številne druge fiziološke učinke, ki med drugim vplivajo na razpoloženje, apetit, lakoto, metabolizem, zadrževanje vode, zmogljivost, telesno težo, raven energije, ipd.

Kdaj je tvoj menstrualni cikel normalen oz. reden?

Klinično so naši cikli lahko redni ali neredni. To se nanaša na dolžino menstrualnega cikla (število dni med začetkom ene in druge menstruacije – za 1.dan se šteje začetek krvavitve) in kako se dolžina cikla spreminja (od cikla do cikla).

»Normalen« menstrualni cikel (imenujemo ga tudi eumenoreja) traja od 24 do 38 dni.[2] Pomembno je omeniti, da pri dolžini cikla prihaja med ženskami do velikih razlik. Prav tako lahko prihaja do razlik pri isti ženski iz meseca v mesec.[3] Ta je lahko posledica številnih faktorjev – stres je lahko eden izmed teh.

normalne meje menstrualnega cikla

Kateri hormoni igrajo ključno vlogo pri menstrualnem ciklu?

Za tvoj menstrualni ciklel so v bistvu zaslužni štirje ključni akterji: estrogen, progesteron, folikel stimulirajoči hormon, lutenizirajoči hormon.

Vsak izmed njih ima posebno vlogo v tvojem telesu.

Estrogen

Poznamo tri glavne skupine estrogenov, ki v posameznih življenjskih fazah ženske (pred menopavzo, nosečnost, po menopavzi) bolj ali manj prevladujejo. V rodni dobi je prevladujoč estradiol. Vključen je v številne vitalne funkcije, skrbi za normalen razvoj, močne kosti, ohranja holesterol v normalnih mejah, vpliva na sproščanje nevrotransmiterjev, uravnavanje razpoloženja, občutljivostjo na inzulin, lakoto, ipd.

Progesteron

Progesteron v telesu deluje na več načinov. Njegove glavne funkcije so uravnavanje menstrualnega cikla in podpiranje nosečnosti. Izoča ga rumeno telesce v jajčniku. Proizvajata ga pa lahko tudi nadledvična žleza in posteljica v nosečnosti. Progesteron pomaga pripraviti telo na nosečnost s spodbujanjem razvoja žlez in novih krvnih žil. Slednje zagotavlja dobro okolje za implantacijo oplojenega jajčeca.

Redna ovulacija, ki ji sledi zadostna proizvodnja progesterona (in estrogena) je povezana z izgradnjo in ohranjanjem optimalne kostne gostote pri ženskah. Torej, ženskam, ki ne ovulirajo ali doživijo ovulacijske motnje primankuje progesterona, kar jih postavi pred večje tveganje za razvoj osteoporoze. To vključuje ženske, ki izgubijo menstrualni cikel zaradi stresa, “prekomerne” telesne vadbe, podhranjenosti ipd.

Folikel stimulirajoči hormon (FSH) in lutenizirajoči hormon (LH) sta prisotna tako pri ženskah kot pri moških. Izloča ju hipofiza. Folikle stimulirajoči hormon spodbuja razvoj foliklov in jajčeca pred ovulacijo. Luteinizirajoči hormon pa podpira razvoj jajčec in proizvodnjo progesterona.

Faze menstrualnega cikla

Tvoje telo je iz tedna v teden drugačno, beri: tvoji hormoni nihajo skozi celoten cikel, kar lahko pojasni zakaj tudi tvoje počutje čez cikel niha. Reden menstrualni cikel je običajno razdeljen na tri faze: folikularna faza, ovulacijska faza in lutealna faza. Poglejva na hitro kaj se dogaja.

menstrualni cikel nestology

Za primer bova vzeli normalen naraven 28-dnevni menstrualni cikel. Torej cikel ženske, ki ni na hormonski kontracepciji in katera nima težav s hormonskim neravnovesjem.

Za prvi dan cikla, kot sva že omenili, se šteje krvavitev. Krvavitev je posledica neoploditve jajčeca in padca hormonov. Prva, folikularna faza, traja od prvega dneva menstruacije do ovulacije. V prvem delu folikularne faze, ostajajo hormoni nizko. Medtem ko imaš menstruacijo, tvoja hipofiza (žleza v možganih) izloča folikel stimulirajoči hormon (FSH). Ta sporoči tvojim jajčnikom, da je čas, da pripravijo folikel in povečajo raven estrogena, z namenom, da se tvoje telo pripravi na morebitno zanositev. Eden izmed številnih foliklov medtem postane dominanten in jajčece v tem foliklu dozori.

Raven estrogena naraste, kar sproži hipofizo, da sprosti luteinizirajoči hormon (LH), kar povzroči, da se iz jajčnikov sprosti zrela jajčna celica. To imenujemo ovulacija (uradno si v fazi ovulacije 24 ur). Ovulacija se običajno pojavi nekje med 13 in 15 dnevom pred naslednjo menstruacijo.

Do ovulacije pride, ko jajčnik sprosti jajčece. V treh dneh do dneva ovulacije lahko ženska, če ima spolne odnose (in ni na hormonski kontracepciji) zanosi. Moški spermiji naj bi namreč lahko preživeli 3 do 5 dni v ženskih reproduktivnih organih, medtem ko žensko jajčece živi le 12 do 24 ur po ovulaciji.[4]

Na tej točki (nekje 24h po sprostitvi jajčne celice) se rahlo poveča tudi telesna temperatura (za približno 0,2°C) in ostane visoka nekaj dni. Ta informacija ti lahko koristi za ugotavljanje, kdaj je prišlo do ovulacije oz. kdaj se je folikularna faza končala in začela lutealna faza.

Po ovulaciji vstopimo v lutealno fazo cikla. Ta faza traja od ovulacije do začetka naslednje menstruacije. Rumeno telesce, ki je ostalo po ovulaciji, v tej fazi začne izločati progesteron. V prvi polovici lutealne faze, oba tako progesteron kot estrogen postopoma naraščata in dosežeta vrh nekje na sredini te faze. Tukaj je najprimernejši čas za testiranje hormonov v tvojem menstrualnem ciklu. V drugi polovici lutealne faze pa progesteron in estrogen začneta ponovno padati.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Teden ali dva po ovulaciji se pogostokrat pojavi tudi predmenstrualni sindrom. Gre za kombinacijo fizičnih in čustvenih simptomov, ki lahko doleti kar 90% žensk.[5] Raziskovalci menijo, da se PMS pojavi v dneh po ovulaciji, ker začnejo ravni estrogena in progesterona dramatično padati (če ženska v tem času ne zanosi).

Fizični simptomi PMS lahko vključujejo[6]:

 • Otekle ali občutljive prsi
 • Zaprtje ali driska
 • Napihnjenost
 • Krči
 • Glavobol ali bolečine v hrbtu
 • Nerodnost
 • Nižjo toleranco za hrup ali svetlobo

Čustveni ali duševni simptomi PMS vključujejo[7]:

 • Razdražljivost
 • Občutek utrujenosti
 • Težave s spanjem
 • Spremembe apetita ali hrepenenje po hrani
 • Težave s koncentracijo ali spominom
 • Napetost ali tesnoba
 • Depresija, občutki žalosti
 • Nihanje v razpoloženju
 • Manj zanimanja za seks

Hujša oblika predmenstrualnega sindroma – predmenstrualna disforična motnja

Simptomi so pri nekaterih ženskal lahko še posebej izraziti, do te mere, da resno ovirajo njihov vsakdan. Takrat govorimo o hujši obliki PMS-a, imenovani predmenstrualna disforična motnja. Za to stanje je značilna[8]:

 • Dlje trajajoča razdražljivost ali jeza, ki lahko vpliva na druge ljudi
 • Občutki žalosti ali obupa ali celo misli o samomoru
 • Občutki tesnobe
 • Napadi panike
 • Nihanje razpoloženja ali pogosto jok
 • Pomanjkanje zanimanja za vsakodnevne aktivnosti in odnose
 • Težave z razmišljanjem ali osredotočanjem
 • Utrujenost ali nizka energija
 • Hrepenenje po hrani ali prenajedanje
 • Težave s spanjem
 • Občutek, da nimaš nič pod nadzorom
 • Fizični simptomi, kot so krči, napenjanje, občutljivost dojk, glavoboli in bolečine v sklepih ali mišicah..

Strokovnjaki ocenjujejo, da se PMS pojavlja pri približno 30-40 % žensk[9] in PMDD, ki se pojavi pri 5–10 % žensk[10].

Kako slediti menstrualnemu ciklu?

sledenje menstrualnemu ciklu

Za sledenje lahko uporabiš eno izmed aplikacij (npr. FLO) ali pa si enostavno ročno vpisuješ v koledar. Izberi tisto, ki ti najbolj ustreza. Spremljanje menstrualnega ciklusa ti lahko pomaga bolje razumeti tvoje telo in kaj se v njem dogaja. Informacija o tem, kdaj se začne tvoj cikel, kako dolg je, kako dolgo traja krvavitev in kakšna je, kakšni simptomi se pojavljajo,ipd. ti lahko da bistvene podatke o tvojem zdravju in dogajanju v tvojem telesu. Slednje ti lahko pride prav tudi pri treningu.

Ugotovi kaj je zate normalno

Pri dolžini cikla prihaja med ženskami do velikih razlik. Prav tako lahko prihaja do razlik pri isti ženski iz meseca v mesec. Ta je lahko posledica številnih faktorjev (stres na primer je lahko eden izmed teh). sprotno spremljanje cikla ti bo pomagalo razkriti tvoj unikaten odtis, hkrati pa bo tebi in tvojemu ginekologu pomagal razbrati morebitne odstopanja.

Analiziraj svoj cikel

Podatki, ki si jih zabeležila, ti bodo pomagali predvideti in obvladovati morebitne simtome, zmogljivost na treningu ter regeneracijo. Tako boš lahko kar se da dobro splanirala svoje treninge sebi v prid.

Kdaj vem, da je moj cikel nereden?

Nereden cikel, je cikel, ki pade izven »normalnih« meja, ki veljajo zate. Na primer, za »nereden cikel« bi se štelo, kadar večina tvojih ciklov v zadnjih 6 mesecih pade izven pričakovanega. To pomeni, da ne moreš natančno napovedati kdaj boš dobila menstruacijo.

Kaj lahko povzroči spremembo cikla?

Za normalno se šteje nereden cikel v prvih letih, ko ženska šele dobi menstruacijo – menarha (nekje 2 do 3 leta po začetku menstruacije) in na koncu reproduktivnega obdobja (perimenopavza). Upoštevajoč le-to, so generalno gledano naši menstrualni cikli običajno najbolj »redni« v 20-ih in 30-ih letih. »Neredni cikli« so prav tako pričakovani v poporodnem obdobju in času dojenja. Prav tako se lahko pojavijo pri ponavljajočih se splavih ali zunajmaternični nosečnosti. »Neredni cikli« lahko pojavljajo tudi, kadar prenehamo z jemanjem hormonske kontracepcije.

»Nereden cikel« je lahko posledica hormonskih motenj na ravni osi hipotalamus-hipofiza-jajčnik (HPO os).Nezadosten energijski vnos, psihološki stresorji in večji fizični stres lahko zmotijo normalno delovanje HPO osi, kar se kaže v nerednih ciklih. Na primer fizično aktivne ženske, ki imajo tedensko visok trening volumen in hkrati ne zadostijo optimalnemu energijskemu vnosu ter zanemarjajo počitek imajo lahko zaradi tega nereden menstrualni cikel.

Visok trening volumen, nizek energijski vnos, premalo počitka so faktorji, ki lahko pri fizično aktivnih ženskah rezultirajo v nerednem menstrualnem ciklu ali celo (sekundarni) amenoreji (izostanek menstruacije več kot 6 mesecev). Neredni menstrualni cikli so lahko tudi rezultat daljših potovanj, motenj spanca, nočnega dela, določenih zdravil in bolezni.

Kaj lahko povzroči neredne cikle?

Neredne cikle lahko povzročijo različna stanja:

 • različna življenjska obdobja
 • hormonska kontracepcija
 • nosečnost
 • življenjski slog (npr.: daljša potovanja-“jet leg”)
 • fizični in psihološki stresorji (npr.: pretreniranost, podhranjenost)
 • določena bolezenska stanja (npr.: PCOS)

Kaj narediti če so menstrualni cikli neredni in kdaj poiskati pomoč?

Menstrualni cikli, ki so konstantno »neredni« imajo lahko vpliv na tvoje dolgo in kratkoročno zdravje. Reden cikel je pomemben za dobro delovanje tvojega metabolizma, zdravja srca, kosti, plodnosti,… Zatorej je izjemno pomembno, da ne zanemarjaš sprememb v svojem ciklu.

Združenje zdravnikov družinske medicine svetuje obisk zdravnika v primerih[1]:

 • kadar se pojavi obilna krvavitev
 • ob prisotnosti bolečine (prej neboleče menstruacije postanejo boleče)
 • pri vmesnih krvavitvah
 • ob krvavitvi pri spolnem odnosu
 • pri postmenopavzalni krvavitvi
 • kadar traja izostanek menstruacije več kot 3 mesece
 • ko bolečina ob menstruaciji ovira normalne dnevne dejavnosti ali pa so ji pridruženi sistemski simptomi in znaki
 • pri neplodnosti bolnice s sindromom policističnih jajčnikov
 • pri razvoju hujše oblike predmenstrualnega sindroma oz. predmenstrualne dismorfične motnje.

Kadar se pogovarjaš z ginekologom imej pripravljeno zgodovino svojega cikla z vsemi simptomi. Tako bo ginekolog lažje razbral dogajanje v tvojem telesu.

O avtorju

Hey there!

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Ali si

Reši kviz

vedela?

Ali te stres omejuje pri izgubi telesne maščobe?

Prenesi si vodnik za vadbo v nosečnosti

Ne spreglej

Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu
Vadba & dojenje – Ali lahko treniram ko dojim?
Trening
Perimenopavza – čas za spremembe
Menopavza

Ne spreglej

Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu
Vadba & dojenje – Ali lahko treniram ko dojim?
Trening
Perimenopavza – čas za spremembe
Menopavza
Celulit -kaj je in kako se ga znebiti?
Lifestyle

Ne spreglej

Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu
Vadba & dojenje – Ali lahko treniram ko dojim?
Trening

Preberi tudi

Ženske s PCOS imajo spremenjeno vaginalno mikrobioto
Hormoni
7 najpogostejših napak, ki jih ženske delajo pri teku
Gosti
Variabilnost srčnega utripa (HRV) – kaj je in kako tvoji hormoni vplivajo nanj
Trening
Zdrs medeničnih organov – vse kar moraš vedeti
Gosti
Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) – vzemi ga v svoje roke
Hormoni

Prenesi si

Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Prenesi si
Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

To spletno mesto uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.