Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Te skrbijo posledice nezadostnega vnosa energije?

Preveri ali je padec zmogljivosti in dosežen plato posledica prenizkega energijskega vnosa.

NOV KVIZ: Kaj povzroča tvoj PCOS?

Izpolni kviz in ugotovi kaj povzroča tvoj PCOS, kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Kaj povzroča tvoj PCOS? Kaj to pomeni za tvoje zdravje in kaj lahko storiš glede tega.

Celulit -kaj je in kako se ga znebiti?
Lifestyle
Celulit - kaj je in kako se ga znebiti?
Celulit -kaj je in kako se ga znebiti?
Lifestyle
Celulit - kaj je in kako se ga znebiti?

Celulit je estetska nadloga mnogih žensk in prodajno gonilo številnih izdelkov. Na trgu je na voljo veliko tretmajev, krem in čajev, ki obljubljajo zmanjšanje te nadloge. Kako in če lahko dejansko zmanjšamo celulit si preberi spodaj.

ženska izvaja dry brushing za odpravo celulita

Kaj sploh je celulit?

Celulit je gručasto stanje kože, ki se lahko pojavi na zadnjici, stegnih, bokih in trebuhu. Povzročajo ga maščobne celice, ki pritiskajo na oslabljena vezivna tkiva pod kožo, kar ustvari učinek jamice ali »pomarančasto« kožo. Vzrok za nastanek celulita lahko pripišemo mikrocirkulacijskemu sistemu in limfi, zunajcelični matrici (medceličnini) ter odvečni podkožni maščobi.

Za celulitom naj bi trpelo kar 80-90 odstotkov žensk. Nekatere ženske so bolj nagnjene k temu kot druge. Količina celulita, ki ga ženska ima in kako opazen je le-ta, je odvisno od tvojih genov, odstotka telesne maščobe in starosti. Tudi debelina tvoje kože vpliva na videz celulita.


Kadar povečana količina maščobnega tkiva v vezivnih prekatih pritiska na zgornje plasti kože, to doprinese zmanjšan pretok krvi in limfe skozi to področja. Posledično zaradi slabe prekrvavljenosti in s tem prehranjenosti tkiv pride do propadanja že tako oslabljenega vezivnega tkiva v koži. V končni fazi lahko pride še do zatekanja, nastaja edemov, vezivno tkivo se preoblikuje in postane trdo.


Zaradi vpliva estrogena se maščoba (pri ženskah, ki še niso v menopavzi) kopiči v večji meri na stegnih in zadnjici. To poleg tanjše povrhnice in dermisa na tem področju je tudi razlog zakaj je moč najti celulit ravno na teh predelih telesa.

Vrste celulita

Endemični celulit – običajno boleč na otip. Pojavlja se predvsem po nogah in je posledica otežene cirkulacije krvi zaradi zbiranja odvečne tekočine.

Mehki celulit – opazen v položajih, ko se koža stisne. Pojavi se predvsem zaradi oslabljenega tonusa kože, lahko pa je tudi posledica številnih nihanj v teži. Običajno ga najdemo na zgornjem in zadnjem delu stegen, ter na področju zadnjice.

Kompaktni celulit – zanj so značilne trde in čvrste maščobne obloge. Pojavlja se predvsem pri ženskah s prekomerno telesno težo.

Stopnje celulita

Obstaja lestvica štirih stopenj celulita po Nurnberg-Mullerju, s pomočjo katere lahko določimo stopnjo:

  • Stopnja 0: celulita ni pri stiskanju kožne gube, v stoječem in ležečem položaju.
  • Stopnja I: celulit je viden pri stiskanju kožne gube.
  • Stopnja II: celulit je viden pri stiskanju kožne gube in v stoječem položaju.
  • Stopnja III: celulit je viden pri stiskanju kožne gube, stoječem in ležečem položaju.
stopnje celulita po nurnberg-mullerju

Kako nastane celulit?

Celulit se pojavi zaradi kopičenja maščobe pod kožo. Podkožno maščobno tkivo si najlažje prestavljamo kot »satovje«. Maščobne celice se nahajajo v nekakšnih skupkih v svetlini »satovja«, obdaja pa jih plast vezivnega tkiva med katerimi potekajo tudi žile, ki tvorijo steno »satovja«.Obsežnost celulita in kako viden je le-ta, je odvisno od genov, odstotka telesne maščobe in starosti. Prav tako nanj vpliva debelina kože in vezivnega tkiva.

Kateri so še ostali faktorji, ki vplivajo na pojavnost celulita?

Sončenje. Ultravijolični žarki namreč uničujejo kolagen. Veliko vlogo pa igrajo tudi žile in kapilare. Kadar te niso sposobne prenašati dovolj vode in hranil do usnjice in povrhnice kože (ženske imajo šibkejše stene žil kot moški, zato te hitreje oslabijo.) Kajenje prav tako slabo vpliva na nastanek celulita. Nikotin namreč zoži žile v koži, kar poslabša metabolizem, okvarja pa tudi kolagenska vlakna. Potem pa so tukaj še stres, uporaba pretesnega perila ali oblačil, previsoke pete, starost, slaba cirkulacija in limfna drenaža, tanjšanje epidermisa, nosečnost, vnetja, povečanje telesne teže, genetika.


Kaj pa PMS?


Menstrualni cikel je povezan s hormonskimi nihanji. Večina žensk v lutealni fazi bistveno bolj zadržuje vodo v telesu, kar lahko vodi k poslabšanju videza celulita.

Zakaj so moški skoraj brez celulita?

Vas dejstvo, da ima le 10% moških celulit preseneti? Zakaj je temu tako?Razlog za to se nahaja v sami fiziologiji. Dominanca estrogena pri ženskah je namreč razlog zakaj je celulit »ženska nadloga«. Pri večini žensk maščobne celice in vezivno tkivo, ki le-to obdaja, potekajo pravokotno proti površini kože, medtem ko pri moških in ženskah brez celulita potekajo diagonalno.[3]Pri slednjih je torej pritisk na zgornje plasti kože dokaj enakomeren, pri ženskah s celulitom pa maščobne celice na usnjico in povrhnjico pritiskajo neenakomerno, kar ima za posledico »pomarančasto kožo«.

nastanek celulita nestology

Kakšen vpliv imajo hormoni na pojav celulita?

Hormoni imajo velik vpliv na pojav celulita. Glavni krivci so estrogen, inzulin, noradrenalin, ščitnični hormoni in prolaktin[4].
Estrogen vpliva, na to, da se kolagenska vlakna v vezivnem tkivu mehčajo oziroma se skrajšajo. Tako maščoba, ki se nahaja v podkožju (v najgloblji plasti kože) pritiska proti površju kože. [5] Prav tako estrogen poveča nivo alpha 2 receptorjev, ki zavirajo sproščanje maščobnih celic (ti receptorji se pri ženskah nahajajo predvsem v spodnjem delu telesa). To se kaže na ti. »problematičnih« območjih telesa, kjer se maščobne kisline lažje shranjujejo v maščobnih delicah in težje porabljajo za energijo.

Ali se bom znebila celulita če shujšam?

Kot že rečeno, celulit ni neposredno povezan s prekomerno telesno težo. Imajo ga lahko tudi suhe ženske in obratno. Hujšanje sicer lahko do določene mere zmanjša obseg celulita, ne more pa ga popolnoma odpraviti.
Zakaj? S hujšanjem bomo zmanjšali le količino maščobnega tkiva v podkožju, ne pa tudi v dermalnem sloju kože.
Poleg tega se je tukaj potrebno nasloniti na mnogokrat napačno razumljeno dejstvo.Izguba telesne maščobe ni enačaj izgubi telesne teže. Torej, drugače povedano, manjša številka na tehnici še ne pomeni, da gre za manjši odstotek telesne maščobe. Ta je, sploh na začetku, običajno posledica telesnih tekočin in glikogena.

Enormne količine popite vode, pa še vedno ni učinka

Res je, da je hidracija pomembna, a če bi lahko voda spremenila strukturo kože in zmanjšala maščobo najvrjetneje ne bi nobena imela več celulita. Poleg tega je potrebno povdariti, da imajo maščobne celice le 10% vode.

Zakaj se vidnost celulita z leti povečuje?

V mladosti se med maščobnimi celicami in spodnjim delom kože nahaja debelejša plast veziva, ki preprečuje izbočenje maščobnih celic iz »satovja« proti površini kože. Dermis je najbolj kompakten okoli 30-tega leta starosti. Po tem, začne proizvodnja kolagena in elastina padat, kar vpliva na količino vezivnega tkiva in posledično tanjšanje in rahljanje dermisa in povrhnjice. Poleg tega vezivno tkivo z leti postane tudi trše, navpična kolagenska vlakna v podkožju se skrajšajo.[6]
Padec estrogena pri ženskah v menopavzi naj bi zmanjšal pretok krvi do vezivnega tkiva, kar posledično doprinese manj kisika v tem področju, kar ponovno rezultira v manjši produkciji kolagena.[7]
Slednje hormonsko stanje je tudi razlog zakaj ženske v tem obdobju začnejo kopičiti dodatno telesno maščobo v predelu bokov in trebuha. Drug razlog za pojavnost celulita pa lahko pripišemo sedečemu načinu življenja in nepravilni prehrani.
Skupek vseh teh dejavnikov rezultira v bolj izraženem celulitu.


Tukaj je potrebno omeniti, ne samo, da so ženske v menopavzi zaradi hormonskega stanja bolj podvržene nabiranju maščobe, temveč tudi osteoporozi. Zato je pomembno, da ženske v izogib temu v svoj vsakdan vključijo vadbo z bremeni.

Celulit v nosečnosti

Med nosečnostjo pride do določenih hormonskih sprememb, prav tako so ženske v tem obdobju bolj podvržene hranjenju maščobnih oblog. Sprememebe v cirkulaciji krvi in zadrževanje vode v telesu, poleg že prej omenjenih dejavnikov pa lahko stanje celulita še poslabšajo. Zato je optimalna prehrana in telesna aktivnost v tem primeru še toliko bolj priporočljiva.

Prehrana

Na izraženost celulita vpliva odstotek telesne maščobe. Torej, vse kar bo vplivalo na povečanje maščobnih celic, bo imelo direkten učinek na izraženost celulita. Zatorej nepravilna prehrana in presežek kalorijskega vnosa celulit še poslabšata.

»Kaj pa detox?«

Splošno znano je vrjetno že, da nas v vsakdanjem življenju obdaja nešteto toksinov, zato ja, eliminacija slednjih na kakršenkoli način je seveda priporočljiva za zdravje. Ampak ali to resnično zmanjša pojavnost celulita? Struktura kože in akumulacija maščobnega tkiva nista posledici toksinov. Poleg tega, še nismo zasledili študije, ki bi dokazovala, da toksini preprečujejo »razpad« maščobnih celic.

ženska tretma za odpravo celulita na nogah

Zakaj XYZ metode pomagajo le začasno?

Kot smo že omenili, celulit ni posledica sprememb krvnih in limfnih žil v predelih, kjer je viden celulit, temveč posledica normalne strukture ženskega podkožja in visokega odstotka telesne maščobe, slednji pa pripelje do motenj v cirkulaciji krvi in limfe in posledično do edema.


Maščobno tkivo oz. celice so dokaj občutljive na temperaturo, zato kadar jih učinkovito segrejemo na določeno temperaturo ali zamrznemo, propadejo.

  • LIMFNA DRENAŽA – Pri limfni drenaži gre za odpravljanje oteklin, ki so posledica motenj obtoka. Zatorej, kot taka lahko pomaga odstraniti edem(dodaj medislovar link), vendar je učinek le začasen saj nismo imeli nikakršnega vpliva na neposreden nastanek celulita (maščobnih celic!).

  • ANTI-CELULITNA MASAŽA – Pri anti-celulitni masaži gre za mobilizacijo in razregnitev vezivnega tkiva v koži. Morebitno izboljšanje videza celulita po masaži je lahko posledica zatečenosti kože in redistribucije podkožne maščobe. Izboljšanje cirkulacije v masiranem predelu pa je kratkotrajno, torej ne pomaga pri odpravi celulita.[8]

  • “ANTI-CELILUTNE” KREME – Da bi krema imela efekt na maščobne celice, mora kot prvo prodret dovolj globoko v samo kožo, in kot drugo bi morala biti koncentracija dovolj velika, da bi lahko imela želen učinek. Če lahko vrjamemo študijam, jim ne govorijo ravno v prid.[9] Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so testirali delovanje krem proti celulitu. Do kakšnih spoznanj so prišli? Čudežev ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil po pričakovanjih minimalen. Po uporabi posameznega izdelka se je pri prostovoljkah obseg stegen v povprečju zmanjšal do 3 mm. Na ZPS-u pravijo, da denar, ki bi ga namenili za nakup izdelka za odpravo celulita, raje namenite za športne aktivnosti in zdravo prehrano. Celotno oceno Zveze potrošnikov Slovenije si lahko preberete tukaj.

  • LASER ALI SVETLOBNA TERAPIJA – Čeprav je slednji (vsak laser ni enak) prinesel določene rezultate, je potrebno več terapij, ki lahko dodobra udarijo po denarnici. Poleg tega je rezultat viden le nekaj mesecev.
  • DOPOLNILA – Prehranska dopolnila, kot so kofein, ginko biloba, izvleček grozdnih pešk, ribje olje, naj bi pomagali pri zmanjšanju celulita – ni zanesljivih dokazov, ki bi lahko potrdili učinkovitost.[10]

Ali liposukcija odstrani celulit?

Novejša študija dokazuje, da je tudi učinek liposukcije kratkotrajen. Maščoba, ki so jo ženskam odstranli iz stegen in spodnjega dela trebuha, se je po letu dni vrnila. Zanimivo je morda to, da se ni vrnila na isto mesto kjer je bila odvzeta (torej stegen), temveč na zgornji del trebuha, okoli ramen in na triceps.[11]

Učinkoviti pristopi k odpravi celulita

Celulit je posledica genetike in načina življenja, zato trajnega zmanjšanja celulita na neinvaziven način ni mogoče doseči drugače, kot s spremembo življenjskega stila. Več kot je maščobnih celic, večje kot so, bolj pritiskajo na vezivno tkivo. Od tega, v kakšni fazi se nahaja celulit (torej ali že prihaja do zastaja tekočin in preoblikovanja vezivnega tkiva, ali ne) pa je odvisen končen rezultat.


Lepotni saloni ponujajo res ogromno načinov s katerimi se lahko znebiš celulita, nekateri morda res dajejo kratkotrajno izboljšanje, a vsem je skupno eno: kratkotrajen učinek in nekoliko manjša denarnica.


Tako kot govori »Mali princ«:
»Ne pride daleč, kdor gre kar naravnost…«

Ni aparature, ki bi nadomestila vadbo in prehrano. Bližnjice morda res dajo ženskam kratkotrajno zadovoljstvo, a na dolg rok sta še vedno optimalna prehrana in vadba najboljša rešitev. Zatorej naslednjič, ko boš želela nameniti denar za kratkotrajno odpravo celulita, priporočam da tega raje vložiš za namene obiska fitnesa.

O avtorju

Hey there!

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Moje ime je Urška.

Sem osebna trenerka specializirana za vadbo žensk, raziskovalka gibanja, iskalka ženskega potenciala in zdravja, ljubiteljica sushi-ja, iskrenih pogovorov in mirnih juter. Naučim te, kako dvigneš zmogljivost svojega telesa v fitnesu in izven njega.

Ali si

Reši kviz

vedela?

Ali te stres omejuje pri izgubi telesne maščobe?

Prenesi si vodnik za vadbo v nosečnosti

Ne spreglej

Kaj moraš kot športnica vedeti o pomanjkanju železa?
Zdravje
Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu
Vadba & dojenje – Ali lahko treniram ko dojim?
Trening

Ne spreglej

Kaj moraš kot športnica vedeti o pomanjkanju železa?
Zdravje
Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu
Vadba & dojenje – Ali lahko treniram ko dojim?
Trening
Perimenopavza – čas za spremembe
Menopavza

Ne spreglej

Kaj moraš kot športnica vedeti o pomanjkanju železa?
Zdravje
Menstrualni cikel je tvoj vitalni znak
Hormoni
Kreatin za ženske – kaj je in zakaj ti lahko pride prav?
Prehrana
Diastaza rektusov – kaj moraš o tem vedeti po porodu
Po porodu

Preberi tudi

Kaj moraš kot športnica vedeti o pomanjkanju železa?
Zdravje
3 razlogi, zakaj je <a>trening pod obremenitvijo</a> najboljša izbira pri PCOS
Trening
Nizka energijska razpoložljivost pri športnicah: tiha epidemija
Prehrana
Ženske s PCOS imajo spremenjeno vaginalno mikrobioto
Hormoni
7 najpogostejših napak, ki jih ženske delajo pri teku
Gosti

Prenesi si

Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Prenesi si
Vadba v nosečnosti

Mini priročnik, ki bo odgovoril na ključna vprašanja o vadbi med nosečnostjo.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

Dobrodošla

Pridruži se mi

Prinesi si svojo nedeljsko kavo (ali čaj) in se mi pridruži pri tedenskih novičkah, kjer ti razkrijem dogajanje v ozadju, odgovarjam na tvoja vprašanja, razbijam mite tvojih najljubših tem in te med prvimi obvestim o novostih. Vse to, medtem ko ti uživaš v svojem jutranjem ritualu.

To spletno mesto uporablja piškotke.

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Preberi več.